129964
15:01 20.052022

У Рахові на День вишиванки художники, в черговий раз провели виставку, та відбувся благодійний концерт

Життя 4835

Вчора, 19 травня, Рахів, як і вся Україна відзначила День вишиванки. Це свято традиційно припадає на третій четвер травня.

Кому як не для жителів Рахівщини вишивка має багато призначень.

Саме у День вишиванки, ми, рахівські художники, в черговий раз провели виставку продаж, з якої 50% виторг передаємо для наших воїнів Рахівської ОТГ, які боронять нашу державу. Слава нашим Героям і подяка Господу за хороших людей, котрі долучилися до цієї благородної справи.9300 грн і 200$ будуть у спільній касі допомоги, – розповіла Анна

Також у День вишиванки у Рахові Благодійний концерт. Супроводжувався він неймовірним благодійним концертом за участі наших талановитих земляків – Галини Грегорчак, Юлії Токач, Вікторії Кульчицької, Олега Зубана та чарівної Ольги Ворохти.Спасибі за ці хвилини естетичного задоволення, які ви нам подарували, – розповіла Іра Грегірчак

Вдавнину вишиванка супроводжувала гуцула від самого моменту народження, була й при останній дорозі у вічність. Жодна гуцульська хата не була обділена вишиваними речами – рушниками, скатертями – обрусами, була вона й на повсякденному та святковому одязі гуцулів – жіночих, чоловічих і дитячих сорочках, поясах, кептарях, сердаках, кожухах, весільних платниках; у церкві – на священичому облаченні, хоругвах, покрівцях, рушниках, завісах.

Вишивання сорочок – прадавня загальнослов’янська традиція. Особливого розвитку воно набуло в гуцульському краю. Сорочка вважалася чи не найголовнішим елементом одягу, мала значення оберегу, тому й ставлення до її пошиття та оздоблення було особливим.

Характер вишивання – “виписування” сорочок зумовлений усталеними нормами життя, народним етикетом, звичаями, обрядами. Вишивали за строго усталеними правилами, на визначених площинах, дотримуючись принципів розміщення оздоб та техніки вишивання з певною кольоровою гамою.

І зараз вишиванку вже, заледве можна назвати винятково традиційним вбранням – чимало українців носять її як святковий або й повсякденний одяг.

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини