129820
12:21 19.052022

На Рахівщині збирають молоді пагони ялинки для лікування

Життя 12049

Ялина – одне з найбільш поширених і улюблених на Рахівщині хвойних дерев. Ялина не тільки красива, але і корисна для здоров’я, і про це добре знають місцеві жителі. Ця рослина має безліч цілющих властивостей.

Молоді пагони на ялинах з’являються навесні. Нова хвоя – це короткі відростки світло зеленого кольору, що не встигли сформуватися в колючі голки. Молоді верхівки гілок заготовляють у травні.

Пані Олена розповіла нам цікаві речі про властивості ялинок:

– Колись давно придбали собі фазенду, ми посадили малесеньку ялинку. Ми за нею доглядали, берегли, щоб ніхто не вкрав та не зламав. За те вона тепер щороку дарує нам ліки, молоді пагони – відростки. Хочу сказати зо не на всіх ялинках такі відростки є. У нас є ще три ялиночки, але вони не дають такі відростки, та мова не про це.

Отже, молоді пагони ялинок, ми застосовуємо для лікування бронхіальної астми та при лікуванні захворювань верхніх дихальних шляхів. Відколи почався був цей коронавірус, то про цей лік здогадалися всі на Рахівщині. Та це просто гріх, не використовувати таке лікування.

Я зазвичай роблю сироп. Для сиропу збираю молоді бруньки ялини – вони такі м’якенькі, зелененькі голочки…

Складаю в слоїк, засипаю цукром в пропорції 1:1,ставлю на вікно на сонце. За кілька днів бруньки пускають сік, ще за день-два соку буде ще більше, він розчинить цукор і утвориться сироп – на це йде до 10 днів, від моменту засипання цукром. В цей момент є “технологічне розгалуження” – як тільки цукор розчиниться – сироп можна злити в пляшечку і поставити в холодильник, але ми зазвичай тримаємо далі, щоб сироп збродив, і аж тоді переціджуємо і розливаємо в пляшечки, – розповіла Олена.

Також, як завжди, ми з відкритих джерел дослідили, чим ще корисні молоді відростки, та як використовувати:

Використовують молоді пагони ялини при нестачі вітаміну С, як відхаркувальний засіб, а також при захворюваннях нирок і сечовивідних шляхів роблять настій молодих пагонів: 40 г подрібнених пагонів ялини заливають 250 мл окропу і настоюють 20 хвилин, проціджують. Приймають по 50 мл 5 разів на день.

При будь-яких простудних захворюваннях, при ринітах, ангінах, бронхіальній астмі, при кашлі, бронхіті і запаленні легень: 2-3 столові ложки молодих пагонів або молодих бруньок залити 0,5 л горілки. Щільно закупорити і настоювати в темному місці 2 тижні, періодично збовтуючи. Приймати 3 рази на день до їжі (можна на 1/2 склянки гарячої води). Не хочете зі спиртом? Тоді зробіть відвар: 30 г молодих пагонів або молодих шишок варити в 1 л молока. Відвар процідити, розділити на 3 частини і приймати протягом дня.

Вітамінний напій: Молоді пагони розтирають у ступі з невеликою кількістю холодної кип’яченої води, потім доливають кип’ячену воду в співвідношенні 1:10, підкислюють лимоном або журавлинним соком, кип’ятять протягом 20-30 хвилин, настоюють 3 години, проціджують. Приймають по 1 / 4-1 / 2 склянки після їжі 2 рази на день як протицинготний і загальнозміцнюючий засіб.

При туберкульозі: кашку з молодих пагонів ялини змішайте в рівних вагових частинах з медом і настоюйте в прохолодному темному місці протягом 2 тижнів, періодично помішуючи. Злийте медово-хвойний сік, відіжміть залишок, приймайте по 2 столові ложки вранці натщесерце. Сік зберігайте в холодильнику.

Сік з хвої ялини – дивовижне за силою і спектру дії цілющий засіб. При захворюваннях дихання сік приймають діти – по 1 столовій ложці, дорослі – по 2 столові ложки вранці, натщесерце. При застуді доза прийому може бути зменшена в половину. У разі послідовного і щоденного лікування соком з хвої настає повне одужання. Сік роблять таким чином: молоді пагони або нирки, які збирають не пізніше 15 травня, треба добре промити, обполоснути в холодній воді і, розклавши на рушник, обсушити. Хвою укладають в скляну банку шарами: шар хвої – шар цукру. Бажано використовувати банку з широким горлом. Товщина шарів – і хвої, і цукру – повинна бути приблизно на ширину долоні. Банку заповнюється до самого верху, останній шар повинен бути цукровим. Залишити банку на ніч. Вранці хвою, і цукор у банку перемішати дерев’яною ложкою і, обв’язавши шийку банки чистою тканиною, поставити на сонце. Вміст банки повинно настоюватися 10 днів. При цьому хвоя поступово стане підніматися вгору, а сік виявиться внизу. На 11-й день сік треба злити, розлити в пляшки, щільно закрити пробками і залишити зберігатися при кімнатній температурі. На 5-літрову банку витрачається 1,5 кг цукру.

Сироп з меду і ялинових пагонів

Сироп з меду і ялинових пагонів. Ялинові нирки і молоді пагони, зібрані в кінці травня, коли їх довжина сягає 3-5 см, треба промити в холодній воді, дрібно нарізати, залити водою (на 1 кг нирок береться 3-4 л води), кип’ятити в емальованому посуді 10- 15 хвилин, потім процідити, дати відстоятися і знову процідити через марлю. На 1 кг отриманого відвару додати 1 кг меду і 10 г витяжки прополісу (30 г прополісу на 100 мл спирту), добре перемішати і нагріти до 40-45 ° С. Охолодивши, розлити в пляшки, які слід зберігати в закритому вигляді в прохолодному місці. Приймати сироп по 1 чайній ложці до їди 3 рази в день.

Можна зварити ялинове варення для лікування кашлю, при мікроінфарктів, міокардитах і ревмокардіта. Для цього: свіжі молоді ялинові пагони ретельно промивають, укладають в емальовану каструлю і заливають водою так, щоб над пагонами був шар води 2 см. Поставити каструлю на вогонь і варити суміш 2 години. Настояти до повного охолодження, процідити через сито або кілька шарів марлі. Виміряти обсяг отриманого відвару і додати цукор з розрахунку на 1 л ялинового відвару – 1 кг цукру. Знову поставити каструлю на вогонь і варити ще 1,5-2 години (ступінь готовності перевірити по блюдця, як звичайне варення). Кипляче варення розлити по стерилізованим банкам і закатати.

При захворюванні водянкою слід дрібно подрібнити 20 молодих пагонів ялини і відварити їх в 1 літрі звичайного молока. Пити відвар слід не менше 3-х разів на день рівними порціями.

При захворюванні ясен, порожнини рота, хронічному тонзиліті і грипі молоді яскраво-зелені гілочки ялини корисно просто пожувати, потримати в роті, але не ковтати.

Ванна при подагрі, ревматичних ураженнях суглобів: 100 г верхівок молодих ялинових гілок з нирками на 500 мл води варять 50-40 хвилин, проціджують, виливають у ванну. Температура і тривалість прийому ванни залежить від самопочуття.

Слід пам’ятати, що самостійне лікування молодими ялиновими пагонами може принести замість користі шкоду. Препарати з молодої хвої протипоказані при хворобах нирок, виразці шлунку і гастриті. Крім того, часте вживання ялинової хвої всередину може викликати запалення стравоходу.

Олена БОДНАР, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах