129513
19:05 14.052022

Закарпатцям передали кошти, зібрані в рамках благодійної акції «Музична магія»

Життя 41745

Долучившись до гасла благодійної програми «Міст для Закарпаття», рух «Музична магія» виступив із ініціативою допомогти мешканцям області та вимушеним переселенцям, залучивши музичні та мистецькі школи Угорщини у співпраці з Угорською реформатською службою допомоги.

У рамках ініціативи 8 квітня в 77 музичних школах Угорщини одночасно зазвучали музичні інструменти на знак солідарності з мешканцями Закарпаття та вимушеними переселенцями, які прибули до краю. Під час концертів були розміщені скриньки для збору пожертв. Завдяки акції вдалося зібрати понад 6 мільйонів форинтів. Символічна передача коштів відбулася 13 травня в Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ.

Присутніх на заході привітала директорка благодійного фонду «ҐЕНІУС» Наталія Вараді. Вона, зокрема, повідомила, що взяти участь у церемонії передачі коштів у Берегові планував Найла Касаб, голова Світової спільноти реформатських церков, який мав приїхати на Закарпаття з Лівану, проте українські прикордонники відмовили йому у в’їзді.

«Для нас дуже важливо, що, окрім матеріальної допомоги, нас пов’язує духовний міст. 8 квітня дорослі й діти, батьки та педагоги грали музику для настання миру, за наш духовний мир, співчуваючи нам, показуючи, що ми одна нація, народ, дух», – зазначила Наталія Вараді.

Вона підкреслила, що зібрані в рамках акції кошти підуть на забезпечення харчуванням вимушених переселенців, які наразі живуть у гуртожитках Закарпатського угорського інституту в Берегові, де з початку війни прихистили 711 осіб.

Від імені керівництва інституту Наталія Вараді подякувала за допомогу піаністці, лауреатці Премії ім. Ференца Ліста Андреї Варнадь, котра ініціювала та координувала акцію, а також 77 музичним школам, їхнім учням та всім, хто долучився до благодійної справи.

Високо оцінив ініціативу Андреї Варнадь, спрямовану на підтримку мешканців краю й Іштван Дєбнар, консул Консульства Угорщини в Берегові. «У рамках благодійного концерту виконавці за допомогою музики виразили ті думки, які не можна передати словами, чим надали силу та надію людям, які прямо чи опосередковано постраждали від війни», – зазначив дипломат, а відтак подякував музичним школам, які долучилися до ініціативи.

«Коли 8 квітня заради вас одночасно звучали інструменти в 77 музичних школах, вважаю, це було зразково, і, головне, дає надію», – підкреслила Андрея Варнадь. Мисткиня наголосила на важливості єдності та сили спільної віри в мир: «Важливо, щоб ми разом вірили в мир, посміхаючись та підтримуючи одне одного. Ця спільна сила, спільна воля мають силу», – акцентувала музикантка.

«Закарпаття для мене як рідний дім. Я отримала тут стільки любові та підтримки від людей, що, коли вони потрапили в біду, я маю підтримати їх, бо якщо ми були разом у хороші часи, разом займалися музикою, то тепер гратимемо разом за мир. На моє переконання, коли люди одночасно грають на інструментах, разом моляться, це має силу. Звідусіль я отримала відгуки про те, що кожен пережив щось прекрасне, був зворушений і грав з піднесенням. Думаю, це було відчуття благословення, Всевишній був з нами. Вважаю, що він теж хоче, аби всі знову посміхалися і нарешті настав мир», – поділилася думками Андрея Варнадь.

«Нас, угорців, пов’язує міст, який не можна знести ані ракетами, ані бомбами, ані навіть кордонами, оскільки цей міст побудований з душ. А вібрації душі найкраще виражає музика, яка об’єднує нас, навіть коли закінчуються слова. […] Сподіваємося, що, окрім пожертв, і особисті зустрічі зміцнять переконання кожного з нас, що ми єдині й жодні обставини, злі наміри чи бажання цього не змінять», – зачитав думки з листа Золтана Балога, очільника однієї з єпархій Реформатської церкви Угорщини, Мартон Югас, директор Реформатської служби допомоги Угорщини.

«Я приїхав сюди в білій сорочці й думав, чи варто мені вдягати футболку нашої благодійної організації, і зрештою вирішив вдягнути її. Тому що один із наших єпископів якось сказав, що ми є листоношами любові й тому наші футболки зелені. Так і тепер, коли ми допомагаємо збирати та доставляти грошову й іншу гуманітарну допомогу, і так було щодня, коли ми перетинали кордон із початку війни», – підкреслив Мартон Югас.

Представники Реформатської служби допомоги Угорщини дотепер перетнули кордон 300 разів і доставили близько 300 тонн гуманітарної допомоги. «Гуманітарна допомога адресувалася закарпатським угорцям, а також переселенцям інших національностей, які перебувають у краї», – повідомив директор благодійної організації.

Після виступів Мартон Югас та Андрея Варнадь урочисто передали зібрані в рамках благодійної акції кошти керівниці офісу ректорату Андреї Молнар.

Долучилися до заходу і 19 вихованців закарпатських музичних шкіл, які в рамках програми «Магія музики» беруть участь у навчанні, що проводиться в співпраці з благодійним фондом «ҐЕНІУС». Зокрема Бенце Шараді виконав на фортепіано «Прелюдію» Кос-Анатольського. Єва Ковач разом з учителькою музики Світланою Барною виконала «Мелодію» Мирослава Скорика. Дьордь Токач зіграв «Український танець» композитора Григорія Компанійця. А український піаніст Антон Генкін, кандидат мистецьких наук, який наразі живе в гуртожитку берегівського угорського інституту, виконав твір Леопольда Годовського Alt Wien.

Відтак Андреа Варнадь провела урок для учнів та їхніх педагогів, які беруть участь у навчанні «Магія музики», що вже втретє було організоване на Закарпатті.

(CsA/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини