128878
09:52 3.052022

Жителька Рахівщини розповіла як лікується травою яка росте у кожного під ногами

Життя 6541

Немає такої людини яка б не знала про цю траву.

На Рахівщині багато людей використовують її у своєму лікуванні, а деякі додають до салату, та їжі. Мова йде про кульбабу — багаторічна трав’яниста рослина родини айстрових. Має вертикальний, зовні червонувато-бурий, всередині – білий корінь, який угорі переходить у коротке розгалужене кореневище. Квіткові стебла (стрілки) дудчасті, круглі, безлисті, вгорі павутинисті й закінчуються одиничними кошиками, 10-40 см заввишки. Всі листки – у прикореневій розетці, притиснуті до землі або косо стоять угору, довгасто-обернено-ланцетні, вищерблено-зубчасті або глибоко-вищерблено-перисто-надрізані, з трикутними, іноді зубчастими і спрямованими вниз лопатями. Всі квітки язичкові, яскраво-жовті, двостатеві. Плоди—сім’янки, з довгим дзьобиком, що має чубок з простих волосків. Цвіте з травня до осені.

Кульбаба лікарська росте по всій території України на луках, серед чагарників, як бур’ян у садах, на городах, уздовж доріг.

Про те як лікується цією рослиною, розповіла нам жителька Рахівщини Валентина: “Рослина, яка під ногами, – лікує все. Найперше – сік стрілок кульбаби на яких тримається квітка, це найкращий засіб для лікування підшлункової залози, навіть офіційна медицина це визнає. Отже, нарвати довільну кількість стрілок кульбаби, промити, провітрити, в долонях згорнути в кульки і пропустити через м’ясорубку, вичавити сік через капроновий чулок. Для консервацій на 1 літр соку треба додати 100 мл спирту і 4 столових ложки без верху меду. Вживати першу дозу – 1столову ложку при болях підшлункової, потім по 1 чайній ложці за 30 хв до їжі 3 рази на день-18-21 день дотримуючись певного харчування.

Протипухлинна дія:за рахунок сапонінів, які містяться в корінях, звязуючи холестерин, яким харчуються онкоклітини, створюючи важкорозчинні сполуки, лишаючи ці клітини поживних речовин, і вони гинуть. Гіркота кульбаби містить тараксацин, який стимулює й активізує імунний захист. Якщо вживати сире коріння кульбаби й лопуха при спеціальному харчуванні– через 10 днів зупиняється ріст ракової пухлини й вона поступово розсмоктується. Сік зберігати в холодильнику. В жовтих квітах міститься лютеїн, який захищає наш зір і серце – всім хто має проблеми з зором і серцем, а також судинами – з’їдайте за дві години до сніданку 10-12 стебел кульбаби повністю розтираючи їх між зубами.

При підвищеній кислотності шлунку теж допомагає, бо містить значну кількість магнію. Очищення печінки і жовчних шляхів- 2 ст. л. квітів залити 0,5 л окропу, настояти 30 хв процідити вживати по 100 мл 4 р. на день за 1 год до їжі протягом 2 тижнів. Квіти прив’ялити на 8 годин перед заваркою. Олія з квітів-зібрати квіти зі стеблом розтерти в макітрі, щоб з’явився сік, заповнити наполовину скляну банку,залити свіжою з олійні олією до верху, накрити кришкою і виставити на сонце на1 місяць-процідити віджати тримати на холоді. Наложувати лляні серветки змочені в олії при шкірних хворобах, застарілих ранах, екземах, опіках, псоріазі, рожі. При захворюваннях шлунку, жовчних шляхів, печінки, селезінки 1 ст. л. під час їди. Розтерте свіже коріння кульбаби розсмоктує пухлини молочної залози, збільшені лімфовузли, геморойні шишки. Для лікування епілепсії-2\3 півлітрової банки коріння звільненого на 1,0 л самогону на-15 днів в темне місце, кожний день збовтуючи. Процідити і приймати по 1 ст. л. 3 рази в день до їди.

При атеросклерозі судин-1 ч лож сухого порошку кореня 3 раз в день перед споживанням їжі.Найцінніші осінні корені для діабетиків-містять найвищу дозу інуліну.

Щоб видалити на ногах нарости біля великого пальця, необхідно обережно назбирати в чисту невелику баночку білих відцвівши головок кульбаби з насінням \ спочатку всовуєте в горло баночки потім обрізуєте ножицями, щоб не злетів пух\- в кількості 120 шт. і заливаєте 20 мл нашатирного спирту. Настояти 21 день. Процедуру робити перед сном, на ніч, попередньо змастити олією навколо гульки саму її не змащуєте, а змочуєте ватку в настоянці й прокладаєте до деформованого місця на 20–30 хвилин, фіксуючи целофаном і бинтом”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ ЦВІТІННЯ КУЛЬБАБИ, най щастить, та будьте здорові», – додала Валентина.

А ми своєю чергою хочемо додати, що перш ніж розпочати будь-яке лікування, навіть профілактичне на травах, проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем.

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини