128387
15:38 23.042022

У Перечині перед Гробом Господнім вірники стали на коліна. Фото

Життя 7346

Страсна п’ятниця, також Стражденна, Велика, або Свята – для вірян це найскорботніший день Страсного  (Великого) тижня, за два дні перед Великоднем. Християни присвячують цей день згадці про страждання, смерть Ісуса Христа на хресті, зняття його з хреста та поховання, проводячи його в строгому пості, молитві та святій тиші.

22 квітня у греко-католицькій церкві Святого Миколая у Перечині, як і в інших храмах Закарпаття, виставили Плащаницю. Плащаниця – полотно із зображенням Ісуса Христа, що лежить у гробі. Отець Мирослав виніс її з вівтаря, зробивши обхід церкви з вірянами, потім поставив її з паламарями до Гробу Господнього, накривши склом, який був приготований заздалегідь. По боках Гробу поставили п’ять корзин живих квітів, запалили чотири свічки.

У Велику п’ятницю Божественна літургія не правиться, натомість читається Євангеліє про Страсті Христові. Цього дня, після обіду, відправляється Вечірня з чином виносу Плащаниці з вівтаря на середину церкви. У Перечинському храмі Вечірня розпочалася о 18 годині, з врахуванням того, що люди на роботі.

Вірники вшанували Плащаницю, впавши на коліна перед Гробом Господнім, а потім почергово вклонялися їй.

У проповіді отець Мирослава зазначив, що Україна наразі переживає майже ті ж знущання, що пережив Ісус Христос дві тисячі років тому: зраду, приниження, фізичне знущання.

– На жаль, цьогоріч Великий піст проводимо та будемо відзначати великодні свята в умовах війни. Сподіваємося і віримо, що Україна вистоїть, воскресне, як Ісус Христос, – на оптимістичній ноті завершив свою десятихвилинну проповідь.  

У Страсний четвер, після страстей Господніх, церковні дзвони замовкають. У п’ятницю та суботу в релігійних обрядах використовують деркач.

Церковні дзвони закалатають під час Всеношної служби та обряду освячення пасхальних кошиків із святковим привітанням: «Христос воскрес!», «Воістину воскрес!». 

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини