1288
13:23 14.042016

Високопосадовець Угорщини Жолт Чутора пообіцяв посприяти у співфінансуванні ремонту дороги до туристичної родзинки Закарпаття. ФОТО

Життя 4396

На колишньому найжвавішому перевалі українських Карпат – Верецькому, який з’єднує Закарпаття зі Львівщиною, 13 квітня відбулося урочисте покладання квітів до пам’ятного знаку, встановленого з нагоди 1100-ї річниці переходу угорців через цей гірський хребет.

eee12ae0-78dd-427f-8cf1-8bc6b1a39e5f

Участь у заході взяв заступник Державного секретаря Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Жолт Чутора, якого супроводжували керівники Закарпаття – Геннадій Москаль та Йосип Борто, Генеральні консули у м.Ужгород та м.Берегово – Йожеф Бугайла та Ендре Саліпскі, очільники Воловеччини – Валентина Рогова та Іван Лопіт.

Як зауважив поважний угорський гість пан Жолт Чутора, меморіальний пам’ятник на Верецькому перевалі, який знаходиться на висоті понад 800 метрів над рівнем моря, він відвідує вперше, тому вражень багато: це і неймовірна краса мальовничих Карпатських гір, чисте та свіже весняне повітря, та, насамперед, щира гостинність закарпатців. Але основна мета його візиту – це вивчити стан під’їзної дороги до пам’ятного меморіалу, яку необхідно відбудувати для відновлення туристичних маршрутів. Адже дорога до цієї родзинки Воловеччини, протяжністю понад 12 км від Нижніх Воріт, не ремонтувалася понад 15 років, тому і недивно, що перебуває вкрай незадовільному стані. Нині бюджет краю не спроможний профінансувати капітальний ремонт серпантинної гірської дороги, на який потрібно чимало коштів – від 10 до 15 млн грн. Тож, керівники краю сподіваються, що завдяки тісній співпраці з Угорщиною, дорога до пам’ятної споруди на честь дружби українського й угорського народів буде відремонтована. У свою чергу угорський високопосадовець запевнив обласну владу, що максимально сприяєтиме у співфінансуванні розбудови дорожньої інфраструктури.

– Важливо, що двостороння зустріч сприятиме подальшому розвитку  дружніх відносин між двома братніми країнами – Україною і Угорщиною. Обговорено конкретні проекти, – розповідає в.п.голови Закарпатської облради Йосип Борто. – Найперше, що стосується розвитку туризму на Закарпатті та захисту культурно-історичної спадщини. Тож, спільними зусиллями та завдяки співфінансуванню можна зробити капітальний ремонт  під’їзної дороги  до історичного пам’ятника на Верецькому перевалі. Також є намір  продовжити почату торік практику щодо  організації відпочинку  дітей Закарпаття в Угорщині та цьогоріч дати таку змогу і угорським дітям відпочивати  на теренах Закарпаття, зокрема на базі с. Нижні Ворота.

– Маю велику надію рівно через рік знов побувати у цій унікальній місцині, побачити велику кількість іноземних туристів, які безперешкодно добиратимуться до пам’ятного знаку відновленою дорожньою інфтраструктурою завдяки нашим спільним зусиллям, – резюмував заступник Державного секретаря Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Жолт Чутора.

Довідково: За свідченням літописів, саме через Верецький перевал 896 року угорські племена на чолі з Арпадом перейшли Карпати й завоювали Паннонську (Тисо-Дунайську низовину).

Так вони потрапили в Карпатську низовину й знайшли свою теперішню батьківщину. В 1896 р. (тоді Закарпаття входило до складу Австро-Угорщини) на честь 1000-ліття цієї події було встановлено пам’ятний знак, а в 2008 року з нагоди 1100-ліття гонфоглалашу (завоювання угорцями “нової” батьківщини) відкрито теперішній монумент, який складається з семи кам’яних брил (за кількістю угорських племен).

Найближчі села з закарпатського боку – Верб’яж та Нова Ростока Воловецького району, з львівського – Жупани та Клімець Сколівського. Через перевал проходить “стара”, нині мало використовувана автомобільна дорога із Закарпаття на Львівщину.

Прес-служба Закарпатської облради

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах