126247
09:42 22.032022

У Перечині переселенці обідають у ресторанах безкоштовно

Життя 6559

Перечинська територіальна громада прийняла близько 2500 тимчасово переміщених осіб з різних регіонів України. Живуть у школах, дитсадках, приватному секторі. Забезпечені необхідним, отримують харчування, допомогу.

Про те, як працює громада в умовах воєнного стану, кореспонденту «Карпатського об’єктива» розповів Перечинський міський голова Іван Погоріляк:

Приймаючи багато вимушених переселенців, ми розробляли порядки їх поселення, харчування та надання різної допомоги. Із самого початку працівників міськради та освітян ми розподілили в групи по напрямках роботи, яка виникла через війну. Створили «Кол-центр», працівники якого першими по телефону контактують з переселенцями, потім їх реєструють і направляють на поселення.

Будинок культури перетворили на Центр гуманітарної допомоги, там працює близько 50 людей. Сюди поступає вся гуманітарна допомога, яку сортують, а потім видають. Для розвантажування залучаємо 50-60 місцевих чоловіків. Вся гуманітарка обліковується і списки подаються в міськраду. Щодня вранці і ввечері я проводжу наради з керівниками, відповідальними за напрямки роботи. Там вирішуємо куди спрямовуємо ту чи іншу гуманітарку. Окремо ведеться облік продуктів. Продукти, які є в наявності, направляємо в наші комунальні заклади, де проживають і отримують триразове харчування переселенці. З бюджету станом на 20 березня ми не використали жодної гривні на їхнє харчування.

Меню складають керівники закладів, виходячи із наявних продуктів.

Ми також розробили порядок харчування людей, які проживають в приватному секторі і потребують нашої допомоги. Такі люди отримують талони на обіди і в п’яти закладах (ресторанах) Перечина харчуються. Міська рада буде відшкодовувати підприємцям, котрі готують обіди, по 80 грн за талон. Крім цього, люди можуть отримати талони на додаткові продукти, щоб самим готувати сніданки і вечері. Також видаємо талони на отримання засобів особистої гігієни.

Таким чином у нашій громаді тимчасово переміщені особи мають можливість безкоштовно проживати та харчуватися.

Подружжя взяло із собою 18-річну таксу

У неділю 20 березня я побувала у філії Перечинського ліцею «Початкова школа», поспілкувалася з працівниками, переселенцями, кухарем. Наразі тут знайшли тимчасовий прихисток майже сто людей. Дехто покинув заклад, бо знайшов кращі умови або вирішив їхати за кордон. Рятуючись від війни, люди не покинули своїх братів менших. Подружжя з Бучі взяло із собою кота та двох собачок, одній з яких аж 18 років. Коли я фотографувала таксу-старожилку, в неї були такі сумні очі, наповнені болем, що, здавалось, з її очей ось-ось поллються сльози. Працівники закладу чергують, допомагають на кухні та людям, які звертаються з певними питаннями.

Від розповідей переселенців кров стигне у жилах – люди пережили жахи війни, 14 днів ховалися у підвалі, жили без світла і газу, в холоді. Ризикуючи власним життям, жінка під обстрілами ходила по воду за 300 метрів для жителів будинку. У Перечині живе десять днів, каже, перші дні постійно спала. «Слава Богу, що нам дали тут прихисток, годують, не бомблять».

На обід поливка і кнедлики

На час мого візиту в їдальні обідало декілька жінок. Перша страва – куряча поливка (неділя ж, а у нас, на Закарпатті, це традиційна страва у сято і неділю), кнедлики з квашеною тушкованою капустою у сметанному соусі, компот, хліб. Жінки одноголосно кажуть: «Смачно, і навіть дуже».

– Якщо залишають чисті тарілки, то смакує їм, – зауважила кухар Мар’яна. – Страви готуємо із наявних продуктів, стараємося урізноманітнювати меню. На сніданок – молочна каша, хліб з маслом, печиво, вафельки, чай, какао. На обід – перша страва, друга, компот, хліб. Вечеря виходить із другої страви. Сьогодні будуть макарони із тушкованою капустою, хліб з паштетом. Хліба іде багато, люди просять – даємо; продуктів поки що вистачало, забезпечує нас відділ освіти. Готуємо борщ, різні овочеві супи, каші, плов, картопляне та горохове пюре, макарони, до них гуляш, підливки, салати. Я лише варю страви, а дівчата, вчителі чистять картоплю, роблять заготовки, миють посуд, прибирають.

Пообідати можна в п’ятьох ресторанах

Особи, які проживають у приватному секторі і потребують підтримки, отримують талони на обід у кол-центрі Перечинської міської ради. При наявності талона можуть пообідати в одному з п’яти ресторанів: «Перечин», «Авеню», «Підкова», «Реторта», «Кантіна» – на вибір.

20 березня у «Кантіні» був борщ з м’ясом, куряча поливка з лапшою, рис з гуляшем, салат з капусти, буряка, компот, хліб. Любов Іванівна – кухар із 35-річним досвідом роботи, багато років куховарила у дитсадку. Каже, що меню складають так, аби була представлена закарпатська кухня, вітамінізація, поживні та корисні речовини, калорійність, смачно. Готують різні овочеві супи, суп з фрикадельками, борщ, поливку (бульйон), картопляне пюре з котлетою, кнедлики із сегединським, плов. Спочатку ресторан обслуговував 50-55 осіб, останні дні – 15-20. Видно, люди змінили тимчасове місце проживання і виїхали з Перечина.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Ужгородські баскетболісти боротимуться за медалі Першої ліги України
13:41
Закарпатцям пропонують перейти в особистий кабінет ТОВ «Газмережі»
12:32
Знайти роботу із зарплатою понад 12 тисяч гривень допоможуть у Закарпатській обласній службі зайнятості
12:19
Що скажуть інші? Закарпатська психологиня пояснила, чому не варто жити шаблонами
12:08
24 рулони незадекларованої імпортної плівки для ламінування опинилися на складі Закарпатської митниці
11:55
Всі новини