124438
10:58 23.022022

Представники Держпродспоживслужби в Закарпатській області взяли участь у конференцій в Угорщині

Життя 2821

На конференції в Угорщині учасники проєкту «BioSecurity» знайомилися з практичним і теоретичним досвідом боротьби з АЧС та пташиним грипом.

Начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області Юлій Шимон та спеціалісти Закарпатської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби Сергій Кепенач,Ганна Ганненко взяли участь у міжнародній конференції, що проходила 16-18 лютого 2022 у місті Вашарошнамень (Угорщина). Захід проводився у межах реалізації проєкту «BioSecurity» – спільні дії в надзвичайних ситуаціях у разі виявлення небезпечних та поширених інфекцій в Карпатському регіоні», який виконується за фінансової підтримки Програми ENI СВС «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020».

На конференції були присутні партнери проєкту – представники Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Марамуреш (Румунія), Регіональної агенції інновацій RIA (Словаччина), Центру європейських ініціатив (Україна) та Асоціації регіонального розвитку «КІУТ» (Угорщина).

Протягом двох днів учасники зібрання розглянули чимало важливих питань, що стосувалися контролю за здоров’ям тварин на території країн-учасниць проєкту. Присутнім презентували теоретичну та практичну діяльність у сфері ветеринарної та харчової безпеки в ЄС та Угорщині. Зокрема, програмою конференції було передбачене: відвідування харчових заводів, передача досвіду; впровадження діяльності мисливських товариств; відображення процесу боротьби з африканською чумою свиней та пташиним грипом; демонстрація тестування патологічного матеріалу в угорській лабораторії.

Під час проведення заходу менеджер програми СТС Будапешт Жужанна Сакач презентувала програму Програми ENI СВС «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020». Виступаюча зосередилась на основних моментах реалізації програми та на тих питаннях, на які потрібно звернути найбільше уваги для успішної реалізації проєкту.

Далі головний ветеринар NEBIH Лайош Вайда прочитав лекцію на тему: «Презентація хвороб та інфекцій у Європейському Союзі. Сучасний та очікуваний розвиток міжнародного та внутрішнього поширення африканської чуми свиней. Завдання та заходи». А директор ветеринарного та діагностичного управління Національного агентства з безпеки харчових ланцюгів (NEBIH) Тамаш Абоні розповів про інфекційні хвороби, поширені в Угорщині.

Учасники зібрання у рамках конференції мали можливість відвідати Всесвітню мисливську виставку, ознайомитися з процесом молекулярно-біологічного тестування, особливо при дослідженні африканської чуми свиней, відвідали індустріальний парк Нодькалло, побувати на екскурсії м’ясопереробним заводами ТзОВ «Мада-Гуш» і ТзОВ «Лоц-Гуш» тощо.

Також присутнім розповіли про актуальні завдання охорони здоров’я тварин та безпеки харчових продуктів у повіті Сабольч-Сатмар-Берег, систему управління дичиною та тваринним світом в Угорщині, ознайомили із заходами біобезпеки, які застосовуються для забезпечення непоширення африканської чуми свиней, сучасним станом популяції диких кабанів у регіоні Боршод-Абауй-Земплен, перші випадки африканської чуми свиней у регіоні та заходи, проведені в процесі ліквідації захворювання диких кабанів.

Підсумковим етапом конференції стало відвідування лабораторії патології та бактеріології в Дебрецені, про роботу розповів директор лабораторії імунології, вірусології Управління ветеринарної діагностики (NÉBIH) Шандор Кечкеметі. Учасників конференції ознайомилися з методами діагностики інфекційних хвороб тварин, які використовуються в роботі. Особлива увага приділялася ПЛР діагностиці в реальному часі інфекційних хвороб тварин, а саме африканській чумі свиней.

За результатами проведеного заходу, між партнерами проєкту були досягнуті домовленості щодо часу проведення подальших робочих онлайн-зустрічей та Круглого столу в Ужгороді, виконання фінансового плану реалізації завдань проєкту та необхідності дотримання правил прийнятності.

Про це інформує Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини