122511
13:57 22.122021

Передріздвяне свято відбулося у Мукачеві в Угорському домі ім. Мігая Мункачі

Життя 6394

Передріздвяне свято угорців Мукачева відбулося в Угорському домі ім. Мігая Мункачі.

Спершу свічки на адветовому вінку, встановленому у фойє будівлі, від Віфлеємського вогню, доставленому мукачівськими скаутами, запалили представники історичних церков міста – пастор реформатської церкви Даніел Гулачі та настоятель римо-католицької парафії Іштван Погань. Священники зачитали уривок з Євангелія, де викладено послання про Різдво.

Гостей привітала очільниця Мукачівського міського осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Ержебет Корольова. Серед них, зокрема, були консул Генерального консульства Угорщини у місті Ужгороді Ласло Куті та його дружина, заступник голови ТУКЗ-КМКС, депутат обласної ради Гейза Гулачі, директор Угорського дому ім. Мігая Мункачі Йосип Торпоі, директори двох угорськомовних шкіл міста Іштван Шінк та Ольга Кріштофорі. Голова місцевого осередку ТУКЗ-КМКС зазначила, що минулого року через пандемію спільне різдвяне святкування не проводили, а цьогоріч, у зв’язку з протиепідемічними правилами, учасники змогли долучитися до заходу після пред’явлення сертифікату вакцинації та вимірювання температури тіла. На заході виступили місцеві аматори, дитячі та дорослі колективи.

Консул Ласло Куті у вітальній промові зазначив: «Світло Віфлеємської зірки ніколи не вказує назад, а завжди освітлює шлях попереду. Краще дивитися вперед, думати наперед, особливо в цей різдвяний період. Переконаний, є й надія, що і наші справи тут, на Закарпатті, владнаються. Свідченням цього є і нещодавня телефонна розмова прем’єр-міністра Віктора Орбана з президентом Володимиром Зеленським. Це буде довгий шлях для обох сторін, знадобляться доброзичливість, чимало терпіння і наполегливості. Повірте, Угорщина все ще виступає за те, щоб наші справи були врегульовані, а угорці Закарпаття в майбутньому отримали всю можливу підтримку», – наголосив дипломат та побажав усім щасливого Різдва.

На початку Адвента Мукачівський осередок Товариства угорської культури Закарпаття спільно з Угорським домом ім. Мігая Мункачі оголосив конкурс малюнків для дітей 6 – 18 років у трьох вікових категоріях на тему «Наше Різдво». Журі у складі чотирьох чоловік на чолі з художником Аттілою Копривою оцінило 62 малюнки, які надійшли на конкурс. У віковій категорії 6-9 років перемогу здобула першокласниця Габріелла Лендєл, у категорії 10-14-річних – семикласниця Лілла Орос, серед 15-18-річних – десятикласниця Дороття Костю.

Дороття журналісту нашого видання повідомила, що намалювала вечір Різдва однієї родини. «На малюнку – дідусь, бабуся, батьки, діти, вони сидять удома і розмовляють. На малюнку також є ялинка. Я намалювала, як Різдво проходить у нас. Сімейну картину». Переможці отримали призи від голови журі, надані ТУКЗ-КМКС.

Святковий концерт відкрила учениця Мукачівського ліцею ім. святого Іштвана Зухра Агеєва, котра виконала пісню під гру на гітарі. Молодші представники римо-католицької громади танцювали, також заспівав хор учнів угорськомовної середньої школи, бурхливими оплесками зустріли і танець вихованців дитячого садочку ім. святого Йосипа. Студенти католицького ліцею виступили з пісенною постановкою, а Каріна Шомко представила гімнастичний номер. Після виступу молодших представників реформатської громади міста, першокласниці Габріелла Лендєл та Емілія Дурунда продекламували різдвяні вірші. На завершення концерту другокласники мукачівської угорськомовної школи заспівали різдвяні пісні.

Кожен учасник концерту отримав від місцевого осередку ТУКЗ-КМКС подарунки, а дорослі учасники свята – сувенірний медовий пряник. Гостей пригощали чаєм та тістечками, наданими Карітас святої Єлизавети. Наприкінці заходу учасники поспілкувалися у невимушеній атмосфері.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини