122415
17:51 20.122021

У Виноградові триває персональна виставка Івана Кліси «Пастеллю у пейзажі»

Життя 2443

17 грудня в галереї ім. Імре Ревеса у місті Виноградові відкрилася персональна виставка ужгородського архітектора, графіка Івана Кліси «Пастеллю в пейзажі».

Під час урочистого відкриття експозиції присутніх привітала власниця галереї Марта Товт, яка представила Івана Клісу. Митець у 1974 році закінчив архітектурний факультет Київського державного художнього інституту (нині – Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури). Однак, окрім архітектури, незабаром його почало приваблювати образотворче мистецтво, особливо пейзажний живопис. У 2005 році став засновником і співголовою Об’єднання митців ім. Мігая Мункачі Товариства угорської інтелігенції Закарпаття. З 2007 року член Національної спілки художників України, з 2012 – Товариства угорських митців Закарпаття ім. Імре Ревеса. Учасник обласних, всеукраїнських, міжнародних мистецьких виставок і пленерів. Протягом минулих років мав персональні та групові виставки в Угорщині, Чехії, Словаччині, Румунії, в нашому краї та в Києві.

Зазначалося, що роботи митця зачаровують публіку, спонукають до роздумів. Красу закарпатського пейзажу художнику вдається у своїх полотнах передати мовою фарб, його пейзажні роботи вражають витонченістю та легкістю. Іван Кліса — шанувальник природи, його картини дають нам зрозуміти – все, що ми вважали звичайним, є унікальним, особливим і прекрасним. Через його роботи ми можемо ще раз збагнути красу рідного краю, помилуватися її природою та краєвидами. Вони вчать, що краса – це те, що пестить наше серце, нашу душу через очі, і вона скрізь: у повітрі, на землі, у природі…

Іван Кліса повідомив, що матеріал нинішньої виставки зібрав зі своїх робіт, створених із 1984 року, і за допомогою своїх картин, створених руками і серцем, передає глядачам свої спогади, які закарбувалися на місці малювання творів. Він згадав, що об’їхав територію колишньої Великої Угорщини, наголосивши, що його вразив Секейський край, де живуть справжні угорці, він був вражений їхньою прихильністю до власних традицій, їхньою духовною чистотою. Художник також зазначив: якщо графік використовує лише одну техніку для створення своїх картин, це призводить до застою, але якщо він створює свої роботи в різних техніках, це приносить користь та розвиток.

Консул Іштван Дєбнар вказав на те, що виставлені роботи щільно пов’язані із закарпатським середовищем, і назвав цікавим те, що архітектура і ландшафт, архітектура і образотворче мистецтво пов’язані в кількох образах, художник представляє пейзаж очима архітектора.

Представниця Виноградівського осередку Товариства угорської культури Закарпаття Каталін Кудрон зазначила, що митець кладе до наших ніг свою душу, найчутливішу точку, на яку ми не повинні наступати, а повинні цінувати те, що він у своїх роботах передає аудиторії частинку своєї душі. Музеї та галереї – духовні складові художники присутні там духовно, зазначила пані Кудрон та подякувала Івану Клісі за те, що він привіз у місто свої роботи і свою душу.

Церемонію відкриття виставки прикрасив спів уродженки Виноградова, майбутньої оперної співачки, яка зараз навчається в Дебреценському університеті, Гайналки Палош, котра виконала низку різдвяних пісень.

Журналіст нашого видання поспілкувався з художником, котрий повідомив, що з художніх стилів найбільш близькі до нього сюрреалізм та імпресіонізм. У своїй творчості він спробував різні техніки образотворчого мистецтва: починав з акварелі, продовжував олією, а також творив темперою, гуашшю та акрилом, але найбільше полюбляє працювати з пастеллю. Митця захоплює краса кожної пори року: кольорова кавалькада осені, диво весняного цвітіння, квіти, що розкриваються влітку, і навіть взимку, а вловити й передати атмосферу зими, за його словами, може лише, якщо працює на природі.

«Я завжди захоплювався системою, наявною в природі, її структурою та конструкцією. На початковій, проєктній стадії творчого процесу, стоячи перед білим папером, ми бачимо структуру ландшафту будівлі, починає з’являтися образ, сформований творчою рукою. Я відкрив для себе порошкову пастель для створення своїх графічних робіт, якій притаманна цікава подвійність. Цей крихкий і тендітний стрижень приховує м’якість, яку оживляє на папері ласка руки і пальців. Темою моїх картин став закарпатський пейзаж. У нашій місцевості гори відіграють роль стін будівлі, які відкривалися в різні епохи та впускали, а потім розлучали та розділяли нас, але вони завжди захищали колорит людей біля своїх ніг, стали невід’ємною частиною нашого життя. У цьому домі живе багато людей, різні народи та традиції створили культурну формацію, яка надихнула багатьох людей, у тому числі й мене, творити, і продовжує це робити донині», – зізнається Іван Кліса.

Виставка триватиме до 17 січня.

Мігай Лайош/Lajos Mihály/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини