121015
13:19 17.112021

Стартував 10-й «Закарпатський мандруючий університет»

Життя 8295

Благодійний фонд «Геніус» із 2012/2013 навчального року в рамках стипендіальної програми ім. Калмана Шовша щоосені організовує «Закарпатський мандруючий університет». Цього року до заходу долучилися чотири навчальні заклади області: Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ, Греко-католицький коледж ім. Елемира Ортутая, Ужгородський національний університет та Ужгородський римо-католицький коледж ім. Святого Геллерта.

«Закарпатський мандруючий університет» проводиться для того, щоб заохотити угорських студентів і викладачів вищих навчальних закладів Закарпаття до наукової діяльності та сприяти їхній співпраці.

Захід надає можливість викладачам, які працюють у вищих навчальних закладах Закарпаття, презентувати результати своїх наукових досліджень в установах, які долучаються до програми. А студенти таким чином можуть ознайомитися з напрямами досліджень сучасних угорських науковців Закарпаття.

На початку, в 2012/2013 навчальному році, в програмі брали участь 12 лекторів, які виступали перед студентами двох вишів – ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ та УжНУ. В наступному році до програми долучився Ужгородський римо-католицький коледж ім. Святого Геллерта, а в 2020-му – Берегівський Греко-католицький коледж ім. Елемира Ортутая. Протягом десяти років викладачі представили загалом 78 лекцій для близько сотні студентів.

Цього року в рамках «Закарпатського мандруючого університету» свої дослідження з історії, біології та математики презентували шестеро викладачів Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.

Урочисте відкриття «Закарпатського мандруючого університету» відбулося 15 листопада в стінах Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.

Захід розпочався покладанням вінків до погруддя ректора – засновника вишу Калмана Шовша в атріумі інституту, на честь якого названа стипендіальна програма, в рамках котрої проводиться «Закарпатський мандруючий університет».

Після цього розпочалися лекції, які тривали паралельно в різних секціях.

Із доповідями про свої дослідження виступили викладачі кафедри історії та суспільних наук і представники кафедри біології і хімії та кафедри фізики і математики Закарпатського угорського інституту – Ласло Браун, Дьордь Чатарі, Іболя Надь, Наталія Вараді, Ержебет Когут, Мирослав Стойка.

Спочатку лекції 17 листопада планували провести і в Українсько-угорському навчально-науковому інституті Ужгородського національного університету, і згодом і в Ужгородському римо-католицькому коледжі ім. Святого Геллерта. Проте через карантинні обмеження втілити задум не вдалося, тож студенти цих навчальних закладів долучилися до презентацій онлайн.

«Закарпатський мандруючий університет» в рамках стипендіальної програми ім. Калмана Шовша проводять за підтримки уряду Угорщини, Державного секретаріату з питань національної політики Угорщини та Фонду ім. Габора Бетлена.

K. K./Kárpátalja hetilap/Тижневик Kárpátalja

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах