119566
12:44 7.102021

Оновлений будинок культури відкрили на Берегівщині

Життя 7716

Напевно, правильніше сказати все-таки новий будинок культури, адже стару будівлю розібрали до фундаменту та відбудували фактично з нуля. Такі радикальні зміни були необхідні – останні п’ять років приміщення будинку культури села Ботар не було змоги використовувати, воно потребувало капітального ремонту.

Два роки тому проєкт реконструкції подали до програми Східного партнерства, яка й взялася за його реалізацію за підтримки Міністерства закордонних справ та зовнішньої торгівлі Угорщини. На Закарпатті ж втілювала у життя плани будівництва благодійна організація «За Закарпатський угорський інститут». Тож розпочалися роботи зі знесення даху та старих стін, після чого будівлю відбудували максимально схожою до попереднього стану, проте збили її трохи довшою.

Зараз у будинку культури зроблено сучасний ремонт, замінено систему освітлення, опалення, водопостачання та водовідведення, встановлено нові вікна та двері, зведена сцена, придбані нові меблі та обладнання. Будівля повністю змінилася та зайняла своє почесне місце на центральній вулиці села Ботар, поряд зі спорудою церкви.

То й не дивно, що привітати жителів населеного пункту та взяти участь в урочистому відкритті оновленого будинку культури прибуло чимало гостей – представників дипломатичних установ Угорщини в Ужгороді та Берегові, органів місцевого самоврядування, угорських громадських організацій та духовенства.

Першим, вітальне слово отримав Генеральний консул Угорщини в Ужгороді, Йожеф Бачкаї та привітав присутніх з такою непересічною та радісною подією як відкриття відремонтованого будинку культури. Попри це, дипломат нагадав, що 6 жовтня ще й пам’ятний день, адже саме тоді ми згадуємо генералів угорської революції – мучеників Арада, яких стратили за їхні ідеали та переконання після поразки Угорської революції у 1849 році.

«Для мене велика честь бути сьогодні тут, разом з вами згадувати минуле, пишатися теперішнім та будувати плани на світле майбутнє. За часів революції було зроблено чимало, задля того, аби наше з вами майбутнє було іншим – вільним та незалежним. Ми завжди маємо пам’ятати наших героїв та їхній внесок до розвитку держави. Наше ж покоління має ставити собі за мету гідно виростити підростаюче покоління, привити їм звичаї та традиції предків – це є невід’ємним джерелом культури. Все, що ми збудували разом, зберегти можемо лише спільними зусиллями», – зазначив Йожеф Бачкаї.

Заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», депутат Закарпатської обласної ради Йожеф Борто теж зауважив, що у такий трагічний день історії Угорщини всі зібралися разом, щоб і трохи порадіти: «І цьому є гідна причина – нарешті село Ботар отримало місце для зібрань громади, будинок культури, якого тут не було більше п’яти років. Для нашої організації першочерговою метою є забезпечення можливості нашим землякам жити та працювати на рідній землі, а не шукати кращої долі далеко від власних родин. Для досягнення цієї цілі є чимало факторів, проте плекати культуру та традиції наших предків, зміцнення громад, їхнього духу є ключовими елементами.

Відтак, передача оновленого будинку культури є важливою подією, адже з цього моменту жителі населеного пункту матимуть місце, де культурне життя може бити ключем. Саме у цій будівлі громада зможе розвивати свої звичаї, проводити концерти та виступи чиcленних колективів. Бажаю, щоб ця будівля стала святинею культури для всієї громади!».

Йожеф Оросі, голова Пийтерфолвівської сільської ради звернув увагу присутніх на те, що невелика громада Ботара може пишатися собою, адже незважаючи на свою невелику чисельність зуміла зберегти свої традиції, прагне розвиватися та жити на рідній землі. Пан Йожеф подякував усім, хто долучився до реалізації проєкту, адже це великий крок для населеного пункту.

Крім того, з промовами виступили й Генеральний консул Угорщини в Берегові, Матяш Сіладі, голова Берегівської районної ради Карло Резеш, депутати Закарпатської обласної ради від «КМКС» – Партія угорців України» Юдіта Петеі та Чаба Пейтер. А жителі населеного пункту теж підготували подарунки гостям – музичні та танцювальні номери у авторському виконанні.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини