118726
17:53 17.092021

Закарпаття не осторонь. Бодрог об’єднав 5 країн

Життя 4961

Неймовірна щорічна акція відбулася протягом декількох днів на березі річки Бодрог, що в Угорщині. Понад 300 учасників зібрали близько 9 тон сміття. Ця неймовірна кількість «плавучого» бруду прикрашала зелені береги та тихі води.

Загалом, акція відбулася у рамках заходу по очищенню річок та збереження довколишнього середовища ІІ. Bodrogi Pet Kupa та із залученням учасників міжнародного проєкту «5 країн 1 річка». Водночас із корисною для природи відбувалися неймовірно завзяті змагання між п’ятьма командами, які напередодні власноруч будували свої плавучі засоби. Подія подібна до ужгородської регати, але з біль високою та благородною метою.

Слід зазначити, що одразу сортоване сміття потрапляло у відповідні мішки і переправлялося на плавучий сміттєвоз, який доставляв вантаж на берег. Там вже чекала доволі багаточисельна команда волонтерів, яка ще раз переглядала, а за потреби сортувала вміст мішків. За «впольовані» скарби наприкінці змагань команди отримали так звані «петаки», які слугують розмінною монетою у внутрішніх «розрахунках».

У кожному етапі кропіткої, без перебільшення можна сказати важкої, але водночас веселої діяльності взяли участь учасниці та учасники міжнародного проєкту «5 країн 1 річка» з України, Румунії, Словаччини, Сербії та Угорщини, що відбувається за підтримки Erasmus +. Завдяки безцінній, набутій в період з 9 по 12 вересня практиці, вчителі – учасники зможуть розповісти та передавати досвід іншим своїм колегам, а ті, у свою чергу, пропагувати сортування сміття та використання багаторазових предметів у побуті.

Та не все крутилося довкола роботи. Зустрічі з міськими та селищними головами, які, до слова, поруч із усіма іншими брали участь у збиранні, сортуванні та транспортуванні сміття, вечори біля вогнища із піснями та жартами, смаження риби та дегустація справжнього Токайського… Усе це яскравими барвами зафарбувало той негатив, отриманий від купи знайомого мандруючого сміття, який першою картинкою врізався у пам’ять.

Корисні та цікаві дні добігли кінця. Переможець, звісно, був нагороджений Pet Kupa кубком, учасники – пам’ятними листами, та найважливіше – утворилися міцні дружні зв’2язки, спільна мета та плани на майбутнє.

Софія ПЕКАРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини