118595
14:45 14.092021

Закарпатське божоле-2021 відбудеться 12-14 листопада

Життя 8704

Традиційне свято молодого вина – «Закарпатське божоле» – цього року в Ужгороді після річної перерви через пандемію планують таки провести.

Як повідомив сьогодні на пресконференції голова Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття Олександр Ковач, завжди «Божоле» в Ужгороді проводили, як і у Франції, у треті вихідні листопада. Однак із цього року указом Президента України у другу неділю листопада запроваджено професійне свято – День виноградаря та винороба, тому відтепер і надалі фестиваль будуть приурочувати до цієї дати і у 2021 році «Закарпатське божоле» заплановано на 12-14 листопада.

Ще одна особливість цьогорічного фестивалю – передбачається, що молодого вина буде дуже мало. Як розповів Олександр Ковач, аномально пізно почався розвиток лози – весни, як зазвичай, практично не було, з холоднечі перейшли в спеку і сезон збору винограду запізнюється приблизно на місяць. Оскільки ж і фестиваль буде проводитися на тиждень швидше, то ще мало в кого з виноробів буде достатньо хмільного напою нового врожаю.

«Але цього року, за сприяння міської влади, сподіваємося, фестиваль буде ще більш сучасним і якісним. Точно будуть представлені вина, за які нашій Спілці буде не соромно», – наголосив Олександр Іванович.

Локація «Закарпатського божоле» буде вже традиційна – винні підвали історико-культурного комплексу «Совине гніздо». Першу символічну бочку відкриють, як і в попередні роки, в «серці» Ужгорода – на перехресті вулиць Корзо та Августина Волошина. До цього місця увечері в п’ятницю, 12 листопада, пройдуть костюмованою урочистою ходою.

Планується, що у «Совиному гнізді» свої вина представлять понад 30 виноробів Закарпаття. Через потенційний дефіцит молодого вина буде дозволено реалізовувати і вина минулорічних урожаїв.

Теж уже традиційно вхід на фестиваль буде платним, хоча, як зазначив Олександр Ковач, на відміну від статусних заходів в інших містах України, це буде символічних 50 гривень, за які відвідувачі отримуватимуть скляний келих для дегустації представлених напоїв. Також будуть брендовані келихи і до них – картка «народної дегустації», яку можна буде обміняти на літр вина, яке сподобалося найбільше. Вино, яке отримає найбільше карток, нагородять як краще на фестивалі. Олександр Ковач наголосив, що отримати в обмін на картку можна буде лише молоде вино, з урожаю саме цього року. Вартість орендованого бокалу з карткою визначать трохи згодом.

Олександр Ковач також відзначив, що вже підписано розпорядження міського голови про підготовку до фестивалю і навіть вперше визначено місця для паркування великих автобусів, які привозять туристів. Таких локацій три – на вулиці Івана Ольбрахта, біля автостанції №2 та біля аеропорту

Про це повідомляє Ужгородська міська рада.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини