117593
15:52 24.082021

На Берегівщині відзначили річницю створення християнської Угорської держави

Життя 2563

День заснування християнської Угорської держави закарпатська угорська громада відзначила в рамках урочистих заходів у селі Чома Берегівського району. Дійство спільно влаштували громадська організація Pro Cultura Subcapatica та Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС).

Урочистості розпочалися в місцевій греко-католицькій церкві, де святу літургію очолив архієпископ Львівський Ігор Возняк, а продовжилися на території Меморіального парку.

Після виконання державного гімну та національної молитви угорців до учасників заходу звернувся Генеральний консул Угорщини в м. Берегові Матяш Сіладі.

«Пам’ять про короля святого Іштвана – неоціненна й водночас підтримуюча сила для всіх угорських громад у світі, яка завжди надихала угорців, надавала сили для відновлення після буремних історичних подій», – зазначив дипломат. За його словами, приклад святого Іштвана є історичним свідченням для всіх угорських громад, зокрема закарпатської, що ідея нації, угорська культура, мова, любов до праці й талант – це незмінні цінності, якими ми можемо по праву пишатися. «Наступна тисячолітня угорська історія залежить від нас», – підкреслив Генеральний консул.

Член правління Демократичної спілки угорців України Ласло Баканчош представив постать короля Іштвана з історичної точки зору та згадав про події, які передували його правлінню, життя правителя й наслідки його смерті.

Заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття Йосип Борто, у свою чергу, підкреслив, що 20 серпня ми згадуємо не лише про самого святого Іштвана, але й про його спадщину та послання, які витримали випробування часом, історичними подіями та викликами, що постали перед угорцями.

«Тут, у кільці слов’янських і германських народів у Карпатському басейні, ми повинні адаптуватися й боротися за своє існування, за свободу, незалежність та свої права, а збереження нашої національної ідентичності – це обов’язок кожного з нас», – наголосив Йосип Борто.

Він також підкреслив важливість не покидати рідний край. За його словами, ТУКЗ-КМКС, історичні церкви, органи місцевого самоврядування та угорські громадські організації реалізують програми, спрямовані на поліпшення якості й умов життя закарпатських угорців на рідній землі та покликані закласти основу для кращого майбутнього й зміцнення громади. Йосип Борто подякував уряду Угорщини, органам місцевого самоврядування, церковним громадам і благодійним організаціям за постійну підтримку.

«Ми маємо бути гідні того, щоб отримувати допомогу, яка надходить до нас», – підкреслив заступник голови ТУКЗ-КМКС. «Коли ми згадуємо святого Іштвана, то повинні пам’ятати, що заснування християнської Угорської держави, створення угорської єдності, існування та збереження угорської ідентичності – це все історія успіху. Сподіваємося, вона існуватиме й надалі», – підсумував Йосип Борто.

Після благословення представників історичних церков учасники дійства поклали вінки до меморіального знака.

Наступний етап циклу заходів відкрила Ілдика Орос, голова ГО Pro Cultura Subcapatica, очільниця Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. У своїй промові вона наголосила, що угорці зобов’язані святому Іштвану своєю європейськістю й за це мають бути вдячні першому королю. «Тому 20 серпня ми вшановуємо його пам’ять та віддячуємо радістю», – зазначила Ілдика Орос і побажала присутнім гарно провести час.

Відтак на сцені, установленій неподалік Меморіального парку, виступили народні колективи й танцювальні ансамблі.

Крім концертної програми, організатори подбали й про інші можливості для представників різних вікових категорій гарно провести дозвілля. Зокрема тут відбувся ярмарок виробів народних умільців, майстер-класи. Гостей пригощали різними традиційними угорськими стравами та напоями.

Після народних колективів на сцені виступив закарпатський музичний гурт Ullie.

Захід завершився святковим салютом.

Давід Шімон/Simon Dávid/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Ужгородські баскетболісти боротимуться за медалі Першої ліги України
13:41
Закарпатцям пропонують перейти в особистий кабінет ТОВ «Газмережі»
12:32
Всі новини