117541
12:40 23.082021

На Закарпатті підняли 30-метровий державний стяг

Життя 8554

В Україні святкують День державного прапора. Дата була обрана на згадку про події 23 серпня 1991 року, коли до будівлі Верховної Ради група народних депутатів внесла синьо-жовтий стяг. Він є одним з головних символів України разом із гімном і гербом. Синій колір на прапорі означає мирне і безхмарне небо, а жовтий – пшеничні ниви.

Цього дня у всіх українських містах відбулося офіційне синхронне підняття прапорів. 

В обласному центрі Закарпаття урочистості пройшли на площі Богдана Хмельницького, де напередодні встановили 30-метровий флагшток.

Взяли у них участь представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, дипломатичних установ, духовенства, військові та громадськість.

Піднімав прапор захисник Луганського аеропорту Олег Базай, ветеран,  кавалер орденів «За мужність», разом із донькою загиблого Героя, ужгородця Олега Реготуна – Анастасією.

Відбулося це після прямої трансляції, за участі Президента Володимира Зеленського, із села Мар’янівка Черкаської області, де спеціально до 30-річчя незалежності нашої держави був створений арт-комплекс «Географічний центр – серце України».

«У 30-ту річницю відновлення нашої незалежності ми піднімемо його саме тут – у географічному центрі України. Саме тут б’ється серце України. Це арт-об’єкт, навколо якого розташовано 25 сталевих крил, що уособлюють наші 24 області та наш Крим. Це дійсно символ того, що підніматися вгору та бути на висоті набагато легше разом. І сьогодні в небо одночасно здійматимуться тисячі наших державних прапорів. В усіх регіонах, в усіх містах, по всій Україні та за її межами», – сказав Глава держави.

Відтак одночасно державні прапори були підняті в усіх регіонах України.

Із вітальними словами в ході урочистостей виступили голова Закарпатської обласної державної адміністрації Анатолій Полосков та міський голова Ужгорода Богдан Андріїв.

– День Державного Прапора України є родинним святом. Він – символ нашої незалежності, гідності, єдності. Саме тому сьогодні у всіх куточках України майоріють наші прапори, – зазначив Анатолій Полосков.

У свою чергу міський голова Богдан Андріїв розповів, що площа Богдана Хмельницького в Ужгороді місце – символічне. Оскільки у 1989-1992 роках щотижня за будь-якої погоди на перехресті вулиці Льва Толстого – проспекту Свободи – площі Богдана Хмельницького члени ужгородського товариства «Просвіта» проводили народне віче. 

По завершенні урочистостей, на площі Богдана Хмельницького відбувся концерт духового оркестру Закарпатської обласної філармонії під керівництвом народного артиста України Володимира Співака.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах