117072
13:32 12.082021

В Генконсульстві Угорщини в Ужгороді відкрили виставку художника Аттіли Коприви

Життя 11372

11 серпня у виставковому залі дипломатичної установи Угорщини в Ужгороді урочисто відкрили чергову персональну виставку відомого живописця, кандидата мистецтвознавства Аттіли Коприви. На захід завітало чимало гостей, які є палкими шанувальниками робіт закарпатського митця та з радістю познайомилися з його новими і вже баченими картинами.

Аттіла Коприва член Національної спілки художників України, Товариства угорських митців Закарпаття ім. Імре Ревеса, Угорської академії наук. Закінчив Ужгородське училище прикладного мистецтва і Львівську академію мистецтв. Засновник Музею прикладного мистецтва Закарпаття. Лауреат обласної премії ім. Й. Бокшая та А. Ерделі (2017). Учасник обласних, всеукраїнських та міжнародних виставок.

У 2015 році він став володарем премії «Bonis Bona – За талант нації». Саме любов є рушійною силою його творчості. Любов до ландшафту, до Закарпаття та до людей, які проживають тут. Він втілює власні почуття, індивідуальність і, насамперед, багату, барвисту культуру Закарпаття у своїх життєвих картинах.

З вітальними словами до присутніх звернувся новопризначений Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бочкаї та, в першу чергу, привітав з такою митецькою подією, яку стало можливим провести після зняття жорстких обмежень, спричинених пандемією.

«Закарпаття має значну історію майстерень образотворчого мистецтва, що базуються на багатих традиція. Аттіла Коприва теж є визнаним і шанованим учасником однієї з таких шкіл. Його творчість відома і визнана не лише в Закарпатті, по всій Україні та Угорщині, а й у любителів мистецтва багатьох європейських країн. Через картини художника перед нами розкривається барвистий і нескінченно багатий світ, з якого випливає любов до своєї Батьківщини, Закарпаття. Сьогоднішня виставка теж дає уявлення про різнобічний талан Аттіли Коприви і показує широкий спектр його діяльності. Він показує свою різносторонність не лише як художника, але і як скульптора, має значний педагогічний досвід як викладач, доцент та завідувач кафедри», – зауважив керівник дипломатичної установи та додав, що виставка збіглася у часі з 30-річчям з дня заснування дипломатичної місії Угорщини на території Закарпаття.

На виставку завітали й виконуючий обов’язки голови Закарпатської обласної ради Василь Іванчо та начальник Управління єврорегіональної співпраці Закарпатської ОДА Олександр Білак. Вони наголосили на тому, що роботи Аттіли Коприви показують, що мистецтво непідвладне кордонам – воно стає основою дружніх стосунків між державами.

«Картини Аттіли Коприви стали цінним внеском не лише у презентацію закарпатської школи образотворчого мистецтва, а й у розбудову українсько-угорських відносин. Сьогоднішня виставка показує, що роботи автора пройняті любов’ю до рідного краю, у них відчувається багатокультурний закарпатський колорит, відлуння місцевих традицій та бажання експериментувати й уникати одноманітності», – зазначив Василь Іванчо.

У свою чергу Аттіла Коприва подякував за чудову можливість ще раз презентувати свої роботи в стінах дипломатичної місії Угорщини, адже раніше він вже виставлявся тут.

«Якщо говорити про моє мистецтво, то, напевно, найбільш точно виразити свою позицію я можу наступними словами: «Я малюю не те, що бачу, а те, що хочу бачити». Митець завжди сприймає реальність крізь призму власного бачення, свій внутрішній світ, тому результат завжди буде цікавим. У власних роботах для мене важливо не саме зображення, а передати картиною те, що ми можемо бачити за нею, які відчуття вона передає», – розповів художник.

На виставці представлено 11 робіт автора, які об’єднує любов до рідного краю. Живопис митця відкритий, багатий кольоровою гамою, експресивний, цікавий сюжетами і композиційними рішеннями. В роботах художника відчувається багатокультурний закарпатський колорит та відлуння місцевих традицій. Нещодавно художник відсвяткував 50-літний ювілей.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах