116310
15:26 18.072021

На Ужгородщині завершив роботу дитячий табір народної музики і танців

Життя 3723

На Ужгородщині завершив роботу IV дитячий табір народної музики і танців, організований Благодійним фондом «Геніус», який 12–16 липня діяв на базі Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан танода» та Великодоброньського центру професійного навчання Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.

Під час урочистого закриття директор БФ «Геніус» Наталія Вараді подякувала інструкторам за їхню роботу та професіоналізм. «Народна музика – це душа і корінь нації, бо поки нація співає, її голос чути далеко. Наша мета – знайти та підтримати талановитих дітей і надати їм можливість розвиватися, – підкреслила Наталія Вараді. – Вважаємо, що традиції, народну музику і танці потрібно не тільки плекати й оберігати, але й підживлювати та передавати, щоб не було культури без угорців та угорців без культури».

У центрі уваги на заняттях у таборі були угорська народна музика, народні танці й традиції. Водночас, окрім музичних і танцювальних занять, чотири десятки дітей – учасників табору мали можливість долучитися й до майстер-класів з народних ремесел: гончарства, ліпки з глини, плетіння макраме та ткацтва.

Заняття з дітьми проводили фахівці із Закарпаття та Угорщини, зокрема хореографи Саболч та Мелінда Соколик, студентка Коледжу мистецтв м. Ніредьгаза Богларка Берегсасі Фабіан, члени ансамблю Komótos та Аджеліка Кепич, яка також координувала роботу табору.

Керівниця ансамблю Komótos Аніко Біро-Сані зазначила, що такі заходи для членів колективу є певним викликом, адже протягом тижня музиканти супроводжували заняття з народних танців, що непросто, але водночас саме завдяки цьому вони радо погоджуються на такі запрошення.

Під час урочистого закриття діти виступили з концертом, у рамках якого представили вивчене за тиждень: колоритні народні пісні, рухливі народні танці, гру на музичних інструментах. Завершили дійство спільним виступом педагогів – музикантів і танцюристів.

Підбиваючи підсумки тижня, Мелінда Соколик зазначила, що після незначних складнощів першого дня в подальшому діти відчули, що робота дає плоди, «якщо всі докладають максимум зусиль». «Ми пишаємось учнями, адже вони наполегливо працювали на результат», – підкреслила педагог.

За словами Анжеліки Кепіч, учасники табору з великим інтересом займалися і танцями, і музикою, але також залюбки брали участь у майстер-класах, гончарили та ткали.

Дитячий табір народної музики і танців провели за підтримки уряду Угорщини, Державного секретаріату з питань національної політики Угорщини, Фонду ім. Габора Бетлена та уповноваженого міністра, відповідального за розвиток співпраці області Саболч-Сатмар-Берег і Закарпаття.

CsA/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах