114992
11:38 18.062021

Єдиний у світі робот, сконструйований угорськими вченими, досліджує Солотвинський солерудник

Життя 6579

Закарпатське селище Солотвино відоме своїми соляними шахтами. Процес утворення карстових проваль, який триває тут десятиліття, до сих пір не зупинений. Поверхня в буквальному сенсі йде під землю, утворюючи величезні вирви, часом заповнені водою.

Надзвичайна ситуація, що виникла навколо солерудника в Солотвині на Закарпатті, загрожує не лише населеному пункту та його мешканцям, але й є екологічною катастрофою міжнародного рівня.

Наразі руїни соляних шахт досліджуються вченими у рамках проекту з екологічної оцінки можливостей відновлення природних ресурсів у Солотвино. Його мета – запобігти подальшому забрудненню басейну Верхньої Тиси через підготовку комплексної системи моніторингу РЕВІТАЛ 1.

З цієї нагоди у смт. Солотвино відбулася прес-конференція, куди були запрошені представники Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини, консульських установ Угорщини, Румунії, Словаччини, керівництво Саболч-Сатмар-Березької області Угорщини, координатори проєкту UNEXUP (Угорщина, Португалія, Сербія), представники влади Закарпатської області тощо.

– Проект РЕВІТАЛ 1 є надзвичайно важливим для Закарпаття. Оскільки утворення карстових проваль, потрапляння солоної води у Тису – це загроза міжнародного рівня. Закарпатська обласна рада звернулася до Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини, а також до Європейського об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА, аби спільними зусиллями вирішити цю проблематику, – зазначив Олексій Петров, голова Закарпатської обласної ради. – Наразі вченими проводяться дослідження з метою визначення стратегії можливої ревіталізації території Солотвина. Ми, закарпатці, у результаті втілення проекту чекаємо відповідь на основні питання: чи є можливість відновити алергологічну лікарню в Солотвині, чи реально поновити промислове видобування солі і чи не створюють небезпеку для життя селища затоплені шахти.

За словами заступника директора «Європейського об’єднання територіального співробітництва Тиса» Юдіти Євчак, у рамках проекту роботи на території Солотвина стартували ще в червні 2020 року: науковці проводили геофізичні дослідження як в шахтному районі, так і поза ним, забір та аналіз проб води з озер, річкових і підземних вод, підготовчі роботи до запуску робота. Зібрані роботом, а також науковцями дані проаналізують, аби знайти вирішення проблем і можливої реабілітації території.

– РЕВІТАЛ 1 – це один із найважливіших наших проектів, – розповів Оскар Шестак, голова загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області, голова ЄОТС ТИСА. – Ми підготували цей проект, подали на грант і стараємося, щоб європейські комісії не забули про цю проблему. Адже вона потребує значних ресурсів і підтримки Європейського Союзу.

Варто зазначити, що вартість проекту складає 1 млн 75 тис. євро, з яких 90% – це кошти, виділені Євросоюзом.

По завершенню прес-конференції журналісти мали можливість побачити, як у затоплену шахту Солотвинської солекопальні запустили інноваційну робот-систему Unexmin, яку сконструювали в університеті угорського міста Мішкольц спеціально для картографування затоплених соляних шахт.

– Це єдиний у світі робот, який сконструйований спеціально для шахт. Він може занурюватися у солону воду на глибину близько 500-600 м і здійснювати різні геологічні заміри, – розповів доцент університету міста Мішкольц, координатор проекту Unexmin Норберт Зойзон. – За допомогою цього робота ми маємо змогу створити 3D-мапу затоплених шахт, вивчити їхній стан, дослідити процеси, що відбуваються під землею.

Тож будемо сподіватися, що ці дослідження стануть першим кроком до того, що з часом вдасться ревіталізувати унікальний Солотвинський солерудник.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Ужгородські баскетболісти боротимуться за медалі Першої ліги України
13:41
Закарпатцям пропонують перейти в особистий кабінет ТОВ «Газмережі»
12:32
Всі новини