114009
19:19 30.052021

На Святі Останнього дзвоника в Мукачівській середній школі ім. Ференца Ракоці ІІ відкрили ігровий майданчик

Життя 8026

14 випускників Мукачівської ЗОШ І-ІІ ступенів №3 ім. Ференца Ракоці ІІ урочисто попрощалися зі школою та вчителями 29 травня. На святі Останнього дзвоника відкрили й ігровий майданчик, створений для навчального закладу родиною Матл за підтримки Фонду ім. Габора Бетлена (BGA Zrt.).

Випускники на чолі з класним керівником Палом Поповичем вишикувалися на подвір’ї школи, де на них вже чекали батьки, друзі. Першим з урочистою промовою виступив директор навчального закладу Іштван Шінк.

Привітала випускників і очільниця Мукачівського міського осередку Товариства угорської культури Закарпаття Ержебет Корольова: «Сьогодні день святкування, вдячності та надії… У присутніх є привід для святкування. Ми, християни, щодня маємо бути вдячними. Надія – це не просто слово, а основа нашого повсякденного життя». Звертаючись до випускників, вона підкреслила: «Якщо ми не сподіваємось, що майбутнє буде кращим, а наші мрії здійсняться, ми будемо проживати дні суєтою. […] Бажаю, щоб у вас були причини радіти, дякувати і сподіватися кожного дня вашого життя!»

Від імені десятикласників випускників привітав Роланд Петрушович. Від імені батьків за роботу працівникам школи подякував Лейнард Ганькович. Попрощався із випускниками і класний керівник Пал Попович. Він, зокрема, процитував рядок із вірша Альберта Ваша: «Вода біжить, камінь стоїть, камінь стоїть». І додав: «Будьмо каменями!»

Представники духовенства – пастор Мукачівської реформатської церкви Даніель Гулачі та єпископ Мукачівської дієцезії римо-католицької церкви Антал Майнек – попросили Божого благословення на випускників.

Відтак, попрощалися зі школою, вчителями і самі випускники. Після чого затанцювали прощальний вальс.

Після урочистого свята Останнього дзвоника, відбулося офіційне відкриття ігрового майданчика на подвір’ї школи.

Громадська організація «Про Арте – Мункач», яку очолює скульптор Пейтер Матл, із часу свого створення подарувала населеним пунктам Карпатського басейну, здебільшого, Закарпаття, 58 скульптур, для встановлення в громадських просторах.

«У мене була давня мрія, для реалізації якої прикладом послугував мій батько. Коли я вступив у перший клас цієї школи, він розписав стіни класного приміщення сценами з угорських легенд. Я теж вирішив зробити щось для своєї школи. Через громадську організацію «Про Арте – Мункач» ми подали заявку на отримання гранту для придбання матеріалу на конструкцію ігрового майданчика. Завдяки уповноваженому міністра Іштвану Грежі, в рамках Програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну, нам вдалося облаштувати площадку гумовим покриттям. За проектування та будівництво дитячого майданчика взялися ми, родина Матл, адже незабаром вже четверте покоління нашої сім’ї буде навчатися в стінах мукачівської угорської школи, чим я дуже пишаюся», – повідомив заступник голови громадської організації «Про Арте – Мункач» Арпад Матл.

Елементи дитячого майданчика – це скульптурна композиція, яка зображує головного героя відомого угорського мультиплікаційного серіалу, майстра на всі руки Елека Мекка. «Це функціональна скульптура», – повідомив скульптор Пейтер Матл, який створив уже кілька майданчиків, зокрема, і в Угорщині у 1980-90 роках. За словами скульптора, ігровий майданчик, завдяки своєму дизайну, може використовуватися як молодшим, так і старшим поколінням.

«Мій батько, моя мама, я, а також мої сини навчалися тут. Сподіваюся, що навчатимуться в цій школі і мої онуки. Радий, що до процесу реалізації я міг долучити всю свою родину, це була наша велика спільна робота», – зазначив Пейтер Матл.

CsA/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини