111978
13:33 12.042021

З червоної зони в жовту: Закарпаття вийшло з довготривалого карантину

Життя 3931

З 11 квітня на Закарпатті скасували червоний рівень епідемічної небезпеки і встановили жовтий. Таке рішення прийняли на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 10 квітня.

– До того, що на Закарпатті значно покращилася епідемічна ситуація, причетна дуже велика команда людей, ураховуючи медичний персонал та кожного закарпатця, який чітко виконував правила карантинних обмежень, – наголосив під час брифінгу голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков. – Утім у протоколі Державної комісії ТЕБ та НС зазначено п’ять територіальних громад, щодо яких потрібно ввести додаткові обмежувальні карантинні заходи та посилити контроль за епідемічною ситуацією. Мова про Міжгірську, Великоберезнянську, Великобийганську, Ставненську, а також Тур’я-Реметівську ОТГ.

Наразі Закарпаття опинилося в жовтій зоні, під час перебування в якій заборонено:

  • знаходитися в громадському транспорті та громадських будівлях без масок;
  • перевозити в транспорті більше людей, ніж передбачено місць для сидіння;
  • перебування на вулиці без документів, що посвідчують особу;
  • проведення масових заходів за участю більш ніж однієї особи на 4 кв. м площі або наповненістю залу понад 50% місць;
  • роботу нічних закладів та клубів;
  • гучні вечірки та різні типи бенкетів;
  • відвідування закладів освіти, коли на самоізоляції перебуває понад 50% учнів та персоналу;
  • проведення в закладах освіти масових заходів за участю понад однієї групи (класу) та за присутності глядачів;
  • обслуговування відвідувачів без засобів індивідуального захисту.

За словами голови Закарпатської ОДА, контроль за обмеженнями буде жорсткий та тотальний.

– Наше з вами спільне завдання – перебувати в жовтій зоні якнайдовше, адже це можливість жити в кращих умовах. Закликаю підприємців бути максимально відповідальними, бо йдеться про те, як довго ви можете працювати. У нас із вами має бути нульова толерантність до порушень – заради того, щоб зберегти життя та здоров’я людей. Я закликаю не соромитися робити зауваження тим, хто не дотримується карантинних правил, і повідомляти про випадки порушень, – наголосив Анатолій Полосков.

Щоправда, за словами медиків, незважаючи на те, що в області значно зменшилася кількість хворих на COVID-19, це не означає, що краяни можуть забути про небезпеку.

– На Закарпатті офіційно перехворіло на коронавірус трохи більше ніж 63 тисячі людей. Неофіційно десь 200–250 тисяч. Тобто чверть населення. Для колективного імунітету має бути 60–65% тих, хто перехворів, або був вакцинований. Тож розслаблятися не можна, – зазначає директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Анатолій Пшеничний. – На сьогодні в нас 1070 людей знаходяться в лікувальних закладах. Тобто в період, коли ми вже у жовтій зоні й начебто все добре. Утім пацієнтів у медзакладах удвічі більше, ніж було в січні. Тому потрібно не забувати про дистанцію, масковий режим, аби вберегти себе і своїх ближніх. Адже вірус нікуди не дівся, летальність не впала. Якщо динаміка захворюваності знизилася, то в плані ураження, дії на людський організм нічого не змінилося. Він є досі агресивний. Окрім того, вірус не має обмежень щодо віку. Спостерігається летальність серед молодих.

Утім загальна картина епідситуації на Закарпатті, за словами епідеміологів, має стійку тенденцію до стабілізації.

– Наразі в області вакциновано 10 тисяч 774 особи. Працюють пункти щеплення. Ми завершуємо вакцинацію першого етапу – щеплення медиків. Активно вакцинуються особи похилого віку. Також у нас зробили щеплення багато осіб, котрі визначені як соціальні працівники. Наразі очікуємо на вакцинацію тих, хто перебуває в закритих закладах. Тобто інтернатах, будинках для осіб похилого віку. Разом з тим область уже погодила розподіл вакцини Sinivac. Цього тижня маємо її отримати й розпочати вакцинацію. Першими будуть особи, які мають проблеми зі здоров’ям, але фізично не можуть з’явитися на пункт щеплення. Минулого тижня мобільні бригади пройшли онлайн-навчання, аби вміти добре виконувати всі необхідні маніпуляції. Також ми чекаємо на дозвіл третього етапу вакцинації, тож думаємо, що кількість вакцинованих буде збільшуватися, – розповіла головна епідеміолгиня області Вікторія Тимчик.

За попередньою інформацією, щеплення китайською вакциною CoronaVac від компанії Sinovac в Україні має розпочатися 13 квітня. Цим препаратом планують щепити такі категорії громадян: маломобільні групи населення (людей з інвалідністю) та осіб, які за ними доглядають; працівників освітньої сфери, які будуть дотичні до проведення та організації ЗНО у 2021-му; олімпійців та паралімпійців, котрі представлятимуть Україну на літніх Олімпійських іграх улітку цього року в Токіо.

«Чому саме вакциною CoronaVac будемо щеплювати ці групи населення? Тому що термін між першим та другим щепленням тут менший аніж, наприклад, у вакцини AstraZeneca, а нам важливо швидко закрити повний цикл. Зокрема для спортсменів, щоб вони вже в червні – липні полетіли на змагання», – повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Інтервал між щепленнями першої та другої доз вакцини від CoronaVac становитиме 28 днів.

За даними МОЗ, Україна на сьогодні має домовленості на поставку таких вакцин:

  • Sinovac – два мільйони (215 тисяч доз вже в Україні) ;
  • Novavax – 10 мільйонів доз, поставки в липні;
  • Covishield – два мільйони, з них 500 тисяч доз уже в Україні, а ще півтора мільйона прибудуть у квітні – травні, щоб був повністю закритий цей контракт;
  • Pfizer – 10 мільйонів доз, які будуть поставлені протягом 2021 року;
  • від глобальної ініціативи COVAX – підтвердження на 8 мільйонів доз.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Двох мешканців Тячівщини засудили до 3 років за ґратами за ухилення від мобілізації
10:40
Ужгородські надзвичайники загасили пожежу в надвірній споруді
10:16
Ужгородський Водоканал повідомив, де в місті не буде води
09:44
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Всі новини