109943
08:30 3.022021

Як відтепер харчуються ужгородські школярі. ВІДЕО

Життя 2419

Солодку вату, чипси, сухарики, каву та соки більше не продають учням у 5-й школі Ужгорода. Про це розсказала директорка Івета Цеголняй. За її словами, з меню вилучили також консерви та інші продукти через заборону їх у школах України.

З 1 січня почав діяти новий санітарний регламент, розроблений Міністерством охорони здоров’я. Він передбачає, зокрема, нові правила харчування у навчальних закладах. Споживання солі обмежили до чотирьох грамів на добу і не більше п’яти грамів цукру на 100 грамів готової страви. Врахували також і харчування дітей з особливими дієтичними потребами (в т.ч. і непереносність глютену та лактози).

На перерві в 5-й ужгородській школі вишикувалась черга. Старшокласниця Анастасія Васильєва сказала: купує собі та друзям: “Тут дуже смачні булочки, я перепробували усі, і найсмачніша — це піца”.

Булочки та піца у школі тепер власного виробництва, — розповідає кухарка. Жінка орендує приміщення з 25 січня. Наразі навчальний заклад змінив підрядника, який готував сніданки та обіди для дітей, а також продавав продукти. Сьогодні на обід в учнів борщ та гречана каша з котлетою.

Жінка, яка орендує їдальню — Усніє Мисько — розповіла: наразі піцу продають без ковбаси, булочки — з повидлом ківі, гречку прикрашають кукурудзою. Замість соків — негазована вода.

“Раніше усі звикли до такого, як кажуть, макарон-сарделька, — розповіла жінка. — А тепер такого нема, в нас кожен день обов’язково м’ясна страва, і воно кольорове, діти люблять фарби. Їжа не має бути одноманітна і сіра. Готуємо з душею, не так, як на підприємстві, хоч в нас і великі об’єми, каструлі великі. Але усе ми смакуємо. Навіть випічка, багато хто робить випічку, але стараємося над кожною булочкою. Всі рецепти у нас традиційні”.

За словами начальниці управління освіти Ужгородської міськради Наталії Мухомедьянової, всі школи міста дотримуються нового санітарного регламенту харчування.

Суспільне

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини