108797
23:07 17.122020

Закарпатці можуть отримати від держави до 8 тисяч гривень «карантинної допомоги». Фото, відео

Життя 4395

Про це під час брифінгу розповів Юрій Фущич, директор Закарпатського обласного центру зайнятості. Мова йде про Закон України про соціальну підтримку на час пандемії коронавірусу. Він передбачає надання одноразової матеріальної допомоги у розмірі 8 тисяч гривень найманим працівникам, які втратили частину заробітної плати внаслідок запровадження карантинних обмежень, та фізичним особам-підприємцям (ФОП), які втратили частину доходу внаслідок карантину.

ФОПи не зможуть отримати допомогу, якщо вони зареєстровані менше ніж за три місяці до набрання чинності цим законом або ж якщо у 2020 році сплатили ЄСВ за себе менше ніж за три місяці, а також якщо їхній вид діяльності не підпадає під карантинні обмеження. Розмір допомоги нараховується пропорційно скороченню робочого часу працівника, але не може перевищувати 8 тис грн на кожного найманого працівника.

Станом на 16 грудня до центру зайнятості вже подано 25 пакетів необхідних документів. На сьогодні це одне з головних завдань, над якими працює служба зайнятості. Крім того, звернутися для виділення компенсації можна до податкової та пенсійного фонду, в залежності від того до якої з трьох, поділених законом груп, вас віднесли. До служби зайнятості можуть звернутися тільки ті, хто мають найману робочу силу.

Під час брифінгу Юрій Фущич розповів й про більш затребувані на сьогоднішній день професії та вплив карантину на працевлаштування в краї. Так, якщо на 11 березня поточного року на обліку у службі зайнятості стояло біля 5 тисяч закарпатців, то станом на 15 серпня шукачів роботи стало близько 11 тисяч. Цікаво, що найбільш кризова ситуація в роботі центру зайнятості спостерігалася  у  1994-1999 та у 2008-2009 роках.

Найбільш затребуваними наразі є високопрофесійні працівники банків, інженерно-технічних напрямів та залізничної сфери. У новому форматі з’явилися професії на службі у поліції та контрактна робота у збройних силах України.

Разом з тим цього місяця, а точніше 21 грудня, Закарпатський обласний центр зайнятості відзначає тридцятиліття з дня початку своєї діяльності. Сьогодні обласна служба зайнятості – це структура, яка об’єднує 3 базових та 11 філій регіональних центрів зайнятості. Вона зайняла нішу свого роду сервісного центру, де надається широкий спектр послуг, які спрямовані показати громадянам в якій галузі вони можуть ефективніше реалізувати себе.

Протягом тридцяти років по допомогу у працевлаштуванні до неї звернулося 1 мільйон 25 тисяч закарпатців, а 603 тисячі знайшли роботу. Крім того, завдяки активній роботі, проведенню різноманітних курсів та підвищення кваліфікації за цей період 8200 закарпатців з безробітних стали підприємцями, а тисячі перекваліфікувалися на затребувані на ринку праці професії.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах