108737
15:36 16.122020

Закарпаття долучилося до міжнародного туристичного проекту з промоції культурної спадщини

Життя 4644

Закарпаття має великі можливості та ресурси для розвитку туристичного потенціалу, зокрема що стосується ремісництва та гастрономії. Про це нині під час пресконференції розповіли учасники міжнародного проєкту.

«Промоція ремісництва і гастрономії регіону як невід’ємних складових культурної спадщини Карпатського Єврорегіону».

За словами завідуючої кафедри археології, етнології та культурології УжНУ Надії Керецман, три університети та партнери об’єднали зусилля у проекті «Kra’gas», що пропонує інноваційний підхід для просування спадщини та туристичного потенціалу ремесел та гастрономії в транскордонному регіоні як спільний регіональний туристичний напрям, таким чином зближаючи місцеві громади та зменшуючи лінії розмежування між країнами-членами ЄС Угорщиною та Румунією та їх сусідом, Україною.

Головний партнер проекту, Торгово-промислова палата повіту Марамуреш, університет Бабес-Болай (Румунія), з Угорщини – університет м. Мішкольц та Торгово-промислова палата округу Боршод-Абауй-Земплен, з України – Ужгородський національний університет та Закарпатський Фонд підтримки підприємництва «ТЕС Фонд». Проект «Kra’gas» фінансується за підтримки ЄІС ТКС Угорщина – Словаччина – Румунія–Україна 2014-2020.

– У час глобалізації та культурної однорідності, спадщина, ремісництво та гастрономія є співтворцем регіональної ідентичності. Відтак, вони сприймаються як стратегічні «родзинки», що впливають на розвиток туризму, – зазначила Надія Керецман. – Перший рік проекту – це дослідницький етап. Ми повинні були зібрати інформацію про наявні ремесла та гастрономію Закарпаття. У рамках проекту, навіть незважаючи на пандемію, ми здійснили експедиції майже в кожен район області, аби ознайомитися з тамтешньою культурою. Ми взяли інтерв’ю у 74 людей. Окрім того, поспілкувалися майже з 80 людьми онлайн. Це дуже толкові майстри своєї справи. Нам дійсно є ким пишатися!

Загалом за словами доповідачів, основна мета проекту – розвивати транскордонну співпрацю в регіоні, просуваючи ремесла та гастрономічну культуру, як невід’ємну складову спадщини Карпатського єврорегіону. Таким чином наближаючи місцеві спільноти та усуваючи межі між членами ЄС Угорщиною та Румунією та її сусідом, Україною.

Результатами проекту буде одне антропологічне дослідження, дозволить виділити схожість, пов’язану з ремеслами та гастрономією регіонів-партнерів. Планується розробка тематичного прикордонного туристичного маршруту ремісництва і гастрономії, також планується проведення міжнародного фестивалю ремісництва та гастрономії.

За словами експерта туризму Владислава Товтина, це новий міжнародний туристичний продукт, який пов’яже кулінарів і ремісників, а також заклади громадського харчування, які пропагують традиційну локальну кухню у єдину мережу Карпатського Єврорегіону.

– Відтак це покаже єдність культурних традицій і спадщини, і водночас їхні локальні особливості. Тому цей проект дуже органічно впишеться в мереживо туристичних шляхів, – зазначає Владислав Товтин. – Адже зараз дуже популярним стає культурний туризм. Коли люди, які приїжджають не просто відпочивати, а знайомитися з культурною спадщиною.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини