107407
08:50 23.102020

Знову переходимо на зимовий час

Життя 3163

25 жовтня 2020 року, в день проведення чергових місцевих виборів, о 4:00 за київським часом скасовується дія літнього часу з переведенням годинникової стрілки на одну годину назад.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року №509 «Про порядок обчислення часу на території України» з урахуванням порядку обчислення часу, що діє в країнах Європи з 1996 року, уряд запровадив на території України такий порядок обчислення часу: час другого часового поясу (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю березня о 3 годині на 1 годину вперед і в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад.

Утім в Україні вкотре роблять спроби відмовитися від переведення стрілок годинників. Перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук на своїй сторінці в мережі Фейсбук повідомив, що 9 жовтня було зареєстровано законопроєкт «Про обчислення часу в Україні» № 4201. Ним передбачається встановлення й закріплення на території України єдиного київського часу та відмова від подальшого сезонного переведення стрілок годинників.

«Доведено, що щорічний перехід на літній час і повернення на поясний негативно впливає на здоров’я людей. У них погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб. Прийняття закону забезпечуватиме стабільний природній цикл життєдіяльності людини, сприятиме покращенню стану здоров’я і підвищенню працездатності населення.

Крім того, проєкт закону спрямований на протидію агресії з боку Російської Федерації. Як відомо, на тимчасово окупованих територіях України протиправно встановлений час держави-агресора. Закріплення на всій території України єдиного київського часу дасть змогу зміцнити наші безпекові позиції та сприятиме деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Законопроєкт сприятиме євроінтеграційним прагненням України. Адже 84% жителів країн ЄС віддали голоси за скасування переходу на літній та зимовий час, що було підтримано Європейським Парламентом», – каже Руслан Стефанчук.

Цікаво, що вперше ідея переходу на літній час була озвучена знаменитим американським політиком, ученим і винахідником Бенджаміном Франкліном під час його перебування на посаді американського посла в Парижі у квітні 1784 року. До цієї ідеї повернулися більш ніж через сто років. Британця Вільяма Віллетта вона відвідала у 1905 році під час поїздки, коли перед сніданком він побачив сплячий Лондон уже в променях сонця. Помітивши, скільки жителів міста сплять значну частину світлового дня, Вільям Віллетт запропонував переводити стрілки годинника.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини