107097
11:04 12.102020

«Швидка» матеріальна допомога від ТУКЗ-КМКС для реформатської церкви на Хустщині

Життя 3650

Товариство угорської культури Закарпаття (ТУКЗ-КМКС) одне з перших запропонувало «швидку» матеріальну допомогу в розмірі 100 000 гривень на ремонт побудованої в ХVІ столітті реформатської церкви в селі Вишково, дах якої минулого тижня пошкодив сильний вітер.

Голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович особисто поїхав до колишнього коронного міста Марамороського комітату 11 жовтня, де відвідав недільну службу, після чого оглянув пошкодження, завдані бурею. Очільник ТУКЗ-КМКС запропонував фінансову допомогу Товариства для якнайшвидшого перекриття та ремонту конструкції даху. Крім того, він запевнив пастора громади, що після внутрішньої оцінки збитків КМКС надасть подальшу фінансову підтримку, щоб якомога швидше розпочати внутрішню реконструкцію будівлі.

«Наші церкви відіграють надзвичайно важливу роль у житті угорців Закарпаття. За останні 30 років відбулися дуже великі зміни, оскільки церква змогла вийти за межі храмів. Історичні церкви збудували ліцеї, а також активно займаються суспільною діяльністю. За сприяння різних програм та тендерів були відремонтовані церковні будівлі та храми. Ми знаємо, що негода пошкодила конструкцію даху, і приїхали сюди, щоб обговорити з місцевими жителями вирішення проблеми. Ця церква надзвичайно важлива для закарпатської угорської громади, адже є однією з найгарніших її цінностей», – наголосив Василь Брензович.

Оцінка завданих будівлі збитків ще триває. Дах церкви востаннє перекривали ще за часів Чехословаччини в 1921 році. Сильний вітер пошкодив майже 300 квадратних метрів 120-річної покрівлі. Експерти стверджують, що планки даху з роками ослабли, тому він увесь повинен бути перекритий якомога швидше.

Реформатський пастор Вишкова Карой Єнеї зазначив: «Сьогодні Василь Брензович відвідав нашу службу, після чого оцінив збитки. Він пообіцяв допомогу, зокрема це буде грошова пожертва, яку надішле нам протягом наступного тижня. Пан Брензович запевнив нас, що намагатиметься залучити більше меценатів, щоб зробити повне перекриття даху та оновити внутрішню частину церкви. Те, що зараз пропонує ТУКЗ-КМКС, покриє п’яту частину запланованих робіт. Крім того, ми отримали багато обіцянок та коштів на перекриття храму. Я ще раз хотів би подякувати всім, хто зробив пожертву або збирається зробити, щоб будівля церкви стала такою, якою повинна бути».

Джерело: Váradi Enikő/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини