106584
12:32 30.092020

Цьогоріч на Закарпатті усиновили 41 дитину

Життя 4085

30 вересня у День християнських святих Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії в Україні відзначають День усиновлення. Це свято батьків і дітей, працівників служб у справах дітей та усіх причетних до цієї справи.

За законодавством, усиновити можна дитину, яку покинули в пологовому будинку після досягнення нею двомісячного віку або через два місяці від того моменту, коли дитину покинули. Усиновленню підлягають і діти, чиї батьки позбавлені батьківських прав.

Про це йшлося нині під час брифінгу до Дня усиновлення начальниці служби у справах дітей Закарпатської ОДА Світлани Якімеліни.

– За дев’ять місяців цього року на Закарпатті була усиновлена 41 дитина. 33 – громадянами України, 8 – іноземцями. Традиційно в області усиновлюється щороку до півсотні дітей. З кожним роком дітей, які підлягають усиновленню стає все менше, – зазначила Світлана Якімеліна. – Нині на обліку у нас перебуває 497 дітей, які можуть бути усиновленими.

Як правило, це діти старше 6 років. До 3 років у нас всього 13 дітей. Мова про малюків ромської національності, а також тих, які мають братика чи сестричку. В Україні, як і в будь-якій іншій країні є черги на малечу. Якщо говорити про дітей, які влаштовані в сімейні форми виховання, то з них 270 вже влаштовані в дитячі будинки сімейного типу, прийомну сім’ю чи під опіку. У нас на обліку понад 600 дітей, які вже усиновлені. За кожною дитиною проводиться нагляд, чи все гаразд у тій чи іншій сім’ї. Спеціаліст у справах служби дітей навідується в сім’ю, аби побачити в яких умовах і як живе усиновлена дитина. Тут варто зазначити, що у цьому році у нас була процедура розусиновлення двох хлопчиків. Сім’я усиновила спочатку дівчинку, а потім двох хлопчиків. Старшому було 6 років, молодшому 4 роки. Відтак усе сталося на фоні конфлікту між дівчинкою і старшим хлопчиком. Сім’я повинна була працювати з психологом, як батьки, так і діти. Тож це дуже неприємний випадок. Але таке, на жаль, трапляється.

Батьки подали позов до суду про процедуру розусиновлення.

Як зазначила начальниця служби у справах дітей, тепер батьки, які хочуть усиновити дитину повинні пройти навчання і отримати спеціальну довідку, що вони його пройшли. Інакше їхня заява про усиновлення не приймається. 

Також Світлана Якімеліна наголосила на тому, що нині діє форма патронату над дитиною. Це вид тимчасового догляду, виховання та реабілітації дитини у сім’ї на період подолання дитиною та її батьками складних життєвих обставин. Мова про 3-6 місяців. 

Сімейний патронат – це «швидка сімейна допомога» дитині та її сім’ї, яка передбачає: тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатних вихователів; комплексну підтримку батьків дитини у вирішенні сімейних проблем та подоланні складних життєвих обставин; за неможливості повернення дитини у свою сім’ю – пошук для неї нової люблячої родини. 

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини