106455
08:48 27.092020

На Виноградівщині передали оновлену школу. ФОТО

Життя 4616

За фінансової підтримки міністерства закордонних справ Угорщини, в рамках Програми «Східне партнерство Україна 2019 – Співпраця для інновацій на Закарпатті» за сприяння Благодійного фонду «За Закарпатський угорський інститут» у селі Фертешолмаш відремонтували школу. Урочиста передача реконструйованої будівлі відбулася 25 вересня.

Загальна сума виконаних робіт 1 100 137 гривень. Зокрема, у школі утеплили зовнішні стіни, оновили фасад.

«Завжди відрадно, коли учні та викладачі можуть переступити поріг нової чи оновленої школи. Нині – чудовий момент в історії місцевої громади та в історії угорської культури, оскільки він показує, що в цьому регіоні протягом багатьох століть живе угорське слово, угорська мова та культура, яка пустила коріння в сьогоденні та є запорукою майбутнього через те, що діти вчаться рідною мовою […], знаючи, що вони належать до угорської нації», – наголосив під час вітальної промови Генеральний консул Угорщини у м. Берегово Матяш Сіладі.

Голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович, у свою чергу, повідомив, що в рамках Програми «Східне партнерство» в області відремонтовано більше сотні установ, зокрема і Фертешолмашська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів, в якій вікна та дах були замінені раніше.

«Школа відіграє дуже важливу роль у житті підростаючого покоління, оскільки кожен стає такою людиною, якою її створюють батьки та школа, і не все одно, в яких умовах їм доводиться вчитися»,- сказав політик і додав, що міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто Під час свого візиту 23 вересня на Закарпатті повідомив про продовження Програми «Східне партнерство».

За словами Василя Брензовича, увагу з боку Угорщини показує і те, що незабаром на Закарпаття буде доставлена партія засобів захисту, які Товариство угорської культури Закарпаття роздасть школам області.

Голова ТУКЗ-КМКС також звернув увагу на одну проблему, що пов’язана зі створенням санвузлів у школах. Вбиральні часто облаштовують за рахунок площі навчальних закладів: наприклад, у школі села Фертешолмаш втрачається частина бібліотеки, у Ботраді – клас, а в Нижніх Реметах – кабінет інформатики. «Туалети слід облаштовувати шляхом розширення площі шкіл, а не навпаки», – зазначив В. Брензович та попросив сприяння у вирішенні питання у компетентних установ.

За реконструкцію та оновлення будівлі подякувала директор школи Агнеш Надь. «Ми можемо подякувати вам за підтримку, чесно працюючи для нашої громади. Ми намагаємось виховувати дітей, якими можемо пишатися», – зазначила директорка.

Символічну стрічку на оновленій будівлі спільно перерізали Василь Брезович, Матяш Сіладі та Агнеш Надь. На завершення урочистостей учні школи виконали народні танці. Відтак отець Тібор Гомокі Хомокі попросив Божого благословення на оновлений заклад.

(CsA/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини