106329
17:15 23.092020

На Закарпатті програма «Музична магія» завершилась урочистим гала-концертом

Життя 3036

Завдяки програмі «Музична магія» (Zenevarázslat), яку оголосив Благодійний фонд GENIUS, 19 молодих талановитих піаністів із Закарпаття отримали дипломи та стипендії, які їм вручили 19 вересня в рамках гала-концерту в місті Берегові. Із учнями протягом 30 годин займалася Андрея Варнадь, піаністка, лауреат премії ім. Ференца Ліста з м. Будапешта.

Програма була оголошена в грудні 2019 року. Для участі в ній подали заявку 20 закарпатців. Навчання проводилось у формі інтерактивних практичних занять до березня, після чого епідемічна ситуація змусила учасників працювати в онлайн-режимі. До навчання долучилися вихованці музичних шкіл сіл Пийтерфолво, Вербово, Великі Лучки, міст Берегова та Ужгорода. 19 учням надали стипендії в розмірі 3000 гривень завдяки Державному секретаріату в справах сім’ї та молоді Міністерства з питань людських ресурсів Угорщини, стипендії отримали також їхні педагоги. Крім того, студентам вручили подарунковий набір нот на загальну суму 200 000 форинтів.

Під час гала-концерту керівник офісу Благодійного фонду GENIUS Наталія Вараді повідомила: «Цього року фонд відзначає 10-й рік роботи, ми намагаємося підтримувати таланти в різних сферах. За нашими спостереженнями, класична музика трохи відійшла на другий план, хоча існує так багато прекрасних творів європейської та угорської класичної музики, які потрібно вивчати й зберігати для наступних поколінь. Мета цієї програми – наблизити музику до дітей».

Професійний референт програми Андрея Варнадь привітала учасників онлайн, оскільки через карантин, на жаль, не змогла бути присутньою на дійстві особисто. Відтак учасники програми продемонстрували свою майстерність під час виступів. Після виконання чудових фортепіанних творів учні отримали дипломи та стипендії.

«Наш навчальний заклад долучився до програми «Музична магія» з моменту її започаткування, – розповіла на наше прохання викладачка Пийтерфолвівської школи мистецтв Еріка Енгі. – Увесь процес навчання проводився сімейній атмосфері. Заняття відбувалися радісно, мисткиня спілкувалася з учнями просто та щиро. Ця програма дуже корисна й потрібна. Ми з нетерпінням чекали на таку можливість. Раді, що навчання було успішним».

Матей Паладі, студент Ужгородського музичного коледжу ім. Дезидерія Задора, учасник програми, розповів: «Пані Андрея – досвідчена піаністка. Для мене велика честь, що я зміг працювати з нею. Вона навчила мене таких речей, яких я досі не знав, завдяки цим порадам моя гра стане кращою».

VE/Kárpátalja hetilap/Karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини