103083
17:18 7.062020

На ринках Закарпаття нарешті продають суницю

Життя 9822

На ринках Закарпатської області нарешті з’явилася суниця. Через погодні умови – дощі та низьку температуру повітря – лісові ягоди достигли значно пізніше, як у попередні роки. До прикладу, торік 17 травня я вже смакувала ароматними ягодами.

3 червня на Зеленому ринку в Ужгороді ФОПи, себто перекупники, правили півлітр суниць по сто гривень. У Мукачеві – на десятку дешевше.

В Іршаві у четвер, 4 червня, та суботу, 6 червня, півлітр ягід продавали по 70-75 грн. Звісно, що у великому вароши все трохи дорожче. Кореспондент “Карпатського об’єктива” з’ясувала, що ягоди жінки назбирали у Собатині, Малому та Великому Раківці, Імстичеві та привезли на базар до Іршави. Хоча наразі суниці і дорогі, але серед покупців користуються попитом, бо всі знають про їхню користь для організму. Купують по півлітр-літр.

– На Великдень ходила в хащу, ягоди якраз цвіли, цвіли рясно, місцями земля була біла, ніби ковдру кинув. Зраділа, що їх буде багато і зароблю якісь гроші. У травні лісові ягоди змерзли, не було погоди. Ягоди люблять сонце і тепло. У п’ятницю ледве-ледве назбирала три літри, а колись збирала і десять. Сподіваюся, що нарешті потепліє і ягоди будуть швидше достигати, – розповіла пані Марія з Малого Раківця.

Пенсіонерка Ганна Іванівна з Великого Раківця назбирала чотири літри. Каже, що тяжко їх збирала, бо ягід мало, від дощу розкисли, комахи поїли. Жінка щаслива, що продала ягоди по 150 грн. літр. За виручені гроші купила два кіло молодої картоплі, капусту, вермішель, кабачки, рис. Поспішає на рейсовий автобус, бо, каже, вдома треба курку зарізати та зварити левеш (бульйон), спекти тісто, накрутити голубців, аби було що їсти на свята. Святу Трійцю у селах святкують три дні.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах