102948
20:56 4.062020

Угорці Закарпаття відзначили День національної єдності

Життя 11521

Рівно 100 років тому – 4 червня 1920 року, у французькому Тріаноні, що у Версалі, переможці Першої світової війни – країни Антанти – змусили Королівство Угорщина погодитися на підписання угоди, яка визначила нові кордони держави. Згідно з цим договором, Угорщина позбулася 2/3 власних територій та більше половини всього населення.

А 10 років тому уряд Угорщини ухвалив закон і зробив 4 червня пам’ятною датою – «Днем національної єдності». Це свято відзначають не тільки в межах Угорщини, а й далеко поза нею там, де проживає багаточисельна угорська громада.

Цьогоріч через обмеження, викликані карантинними заходами, угорці Закарпаття відзначали День національної єдності у значно менших масштабах, проте зустрілися разом, щоб вшанувати пам’ять минулого.

Так, під час урочистостей у селі Геча, Берегівського району, громадські діячі, представники органів місцевого самоврядування та дипломатичного корпусу зібралися разом біля символічного «Дерева життя» та вшанували річницю Тріанону – річницю національної єдності. Серед них: Йожеф Шін, голова Берегівської районної ради та голова Берегівського осередку ГО «ТУКЗ – КМКС», Андрій Мештер, сільський голова Геча, Ласло Молнар, секретар ГО «ТУКЗ – КМКС» з питань культури та Матяш Сіладі, Генеральний консул Угорщини у місті Берегово.

Йожеф Шін зауважив, що з підписанням закону, що визнав день національної єдності як свято угорський уряд переконливо заявив, що кожен член угорської спільноти, який опинився під владою декількох країн, належить до єдиної нації, єдність якої не можуть зруйнувати навіть державні кордони, і це вказує на особисту ідентичність угорців та всієї спільноти взагалі.

Після коротких промов та історичного екскурсу присутні поклали вінки до підніжжя  меморіального знаку і схилили голови перед пам’яттю про події столітньої давнини.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини