102439
11:22 19.052020

В Мукачеві височіє пам’ятник Максиму Горькому з помилками. Фото

Життя 8429

При вулиці Парканія в Мукачеві є міський сквер. У 2015 році парку культури та відпочинку присвоїли назву «Сквер імені Андрія Кузьменка». Андрій Кузьменко більш відомий як Кузьма, лідер гурту «Скрябін». Український співак трагічно загинув у ДТП 2 лютого 2015 року. Органи місцевого самоврядування вирішили вшанувати пам’ять артиста і назвати парк його іменем.

У 1972 році пам’ятку садово-паркового мистецтва місцевого значення назвали іменем Максима Горького. Максим Горький – відомий російський, пізніше радянський письменник, драматург та публіцист. Роки його життя: 1868 – 1936. При народженні мав ім’я Олексій Максимович Пешков. Обрав літературний псевдонім Максим Горький, під яким і увійшов в історію світової літератури.

Автору «Пісні про Буревісника» встановили пам’ятник. Декілька разів реставрували, бо ж час та погодні умови дають про себе знати.

Гуляючи парком, я підійшла ближче до Горького, стала його розглядати. Вусатий дядько в костюмі з краваткою, пальті, тримаючи в правій руці капелюха, дивиться в даль. Скульптура виконана у стилі соцреалізму.

Люблю відвідувати місцеві архітектурні пам’ятки. Звертаю увагу, як місцева влада та комунальні служби дбають про них, чи мають естетичний та привабливий вигляд, яка на них чи поруч є інформація.

Отож, що стосується пам’ятника Горькому. Його варто помити – видно, що птахи люблять сидіти на голові письменника і споглядати за відвідувачами парку. І оновити – фарба відлущилася. Погодні умови пошкодили і п’єдестал. На ньому, п’єдесталі, викарбуваний псевдонім письменника з ініціалами «О.М.». Букви ледь помітні. Як я писала вище, Горький увійшов в історію як Максим Горький. Отож на пам’ятнику треба писати «Максим Горький», в дужках доречно вказати його ім’я при народженні – Олексій Максимович Пешков. Варто вказувати бодай мінімум інформації про людину, пам’ять якої вирішили вшанувати: хто такий, роки життя.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах