102015
17:40 8.052020

«1939–1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо»: на Закарпатті відзначають День пам’яті та примирення

Життя 10154

Друга світова війна торкнулася кожної української родини – і ця пам’ять залишиться з нами назавжди. Червоні маки – символ пам’яті про тих, хто загинув під час Другої світової та гине на сході України у боротьбі за незалежність й понині.

Під гаслом «1939–1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо» Україна разом із Європою 8 травня відзначає День пам’яті й примирення, а 9-го – перемогу над нацизмом у Другій світовій війні.

Щоправда, через карантин жодних масових заходів ні сьогодні, ні на День перемоги в Україні не проводитимуть. Всі акції пам’яті проведуть онлайн.

У деяких містах чиновники поодиноко ставлять квіти до пам’ятників полеглим героям. До прикладу, в Ужгороді представники влади міста та області разом із ветеранами поклали квіти до пам’ятника «Україна – визволителям» на українсько-словацькому кордоні. Відтак честь воїнам віддали біля пам’ятника Добровольцям Закарпаття – учасникам Другої світової війни» на площі Кирила та Мефодія. Кульмінацією свята стали урочистості на Пагорбі Слави.

Фото – Ужгородська міська рада

Варто пам’ятати, що Україна за різними даними в тій війні втратила понад 10 мільйонів людей. Надзвичайно важливо у ці дні згадувати та вшановувати подвиг ветеранів, котрі боролися з нацизмом і перемогли його. Але не менше заслуговують на увагу та пам’ять інші, кого торкнулась війна – військовополонені, остарбайтери, діти війни, цивільні, які постраждали від окупації і бойових дій, що прокотилися через їхні міста і села. Війна це не лише танки, гармати і видовищні бої – війна це мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками.

Фото – Ужгородська міська рада

За інформацією Ужгородської міської ради, в місті зараз проживають 2272 ветерани війни, із них – 28 ветеранів Другої світової війни, а також 284, які мають статус «член сім’ї загиблого».

Нові реалії життя змушують нас трохи по-іншому дивитися на речі та відзначати ті чи інші свята. Нині користувачі соцмереж влаштували своєрідну віртуальну акцію пам’яті – викладали фото та відео про своїх дідусів та бабусі чи навіть прадідів, які брали участь у Другій світовій. А для школярів цього дня в деяких містах організували онлайн-уроки історії. Дітям розповідали про долі українців, які під час війни опинилися по різні боки фронту.

Фото – Ужгородська міська рада

Тож символ маку в ці дні – знак пам’яті тих хто боронив і боронить нашу землю, хто віддав своє життя за наше майбутнє. Ми пам’ятаємо наших героїв. Бо пам’ять робить нас сильнішими і має оберігати від помилок минулого…

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини