100954
12:12 8.042020

У природи є погана погода, або Як тепла зима вплине на врожай 2020 року

Життя 11813

У 2020-му аграріям буде не легко, адже до старих проблем, які супроводжують їх щороку, додалася й нова – «коронавірусна».

Так, саме тема коронавірусу дуже хвилює українських сільгоспвиробників. Хто-хто, а вони добре усвідомлюють, що посівну на лікарняний чи у вимушену відпустку не відправиш… Сіяти, вирощувати і збирати врожай треба за будь-яких умов. Тим паче, що нині йдеться не лише про необхідність поповнювати запаси харчів і, власне, продовольчу безпеку держави, а й про, певно, найбільш стабільну для примноження валютних резервів країни галузь. Надто за умов, коли буквально на очах «лягає» чимало інших секторів вітчизняної економіки.

Календарна зима 2019–2020 в Україні вже місяць як закінчилася, так і не розпочавшись. Тут є свої плюси, адже ми зекономили мільярди доларів на енергоносіях. Та для українського агросектору не все так просто.

Крім того, у наших річках істотно зменшилася кількість води. Так вважає директор НДІ гідрометеорології Володимир Осадчий. На його думку, щоб вирівнялася ситуація з майбутнім урожаєм, у березні мала випасти двомісячна норма опадів, у квітні вона повинна бути півторамісячна, а в травні – звичайна. Але березень уже минув, проте дощів ми практично не бачили. Залишається сподіватися на квітень і травень.

За таких обставин на Україну цього року загалом чекає неврожай на цілий ряд важливих сільськогосподарських культур. Такої думки дотримуються практично всі експерти.

Зокрема найсерйозніші проблеми можуть торкнутися вирощування зернових та зернобобових культур. А це основа українського агроекспорту. Так, генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль з цього приводу нещодавно зазначив: «З одного боку, ми можемо констатувати, що не було вимерзання, але з іншого – враховуючи, що ми мали бездощову осінь й не було снігу та сніжного покриву, за зиму не накопичилося потрібної вологи. При виході із зимівлі ми повинні мати десь до метра завглибшки запасу вологи в ґрунті. Натомість на сьогодні констатуємо на значній території України десь 25–30 см. Це дуже несприятлива ситуація… Можливо, якусь частину озимих культур доведеться підсівати ярою пшеницею або навіть пересівати».

Не слід забувати й про те, що синоптики найближчими дня прогнозують суттєве похолодання і навіть заморозки. А це, у свою чергу, також ударить по врожайності зернових культур.

Голова Спілки українського селянства Іван Томич попередньо оцінює потенційне зниження врожаю озимої пшениці цього року на 15–20%. «Посіви ослаблені фальстартом, оскільки через високу температуру в лютому вони вже кілька разів прокидалися… Тепла зима також дозволила відмінно перезимувати шкідникам. І ця проблема виявиться вже навесні у вигляді додаткових витрат на обробку посівів», – зазначає експерт.

Більшість українських виробників ягід також вважають, що поточний сезон у них буде доволі непростим. Уже тепер аграрії, які вирощують лохину, повідомляють, що 2020 року очікується зменшення врожаю. У першу чергу на зниження майбутнього валового збору вплинула аномально тепла зима, оскільки частина кущів почала цвісти ще в листопаді – грудні.

«Ще одним фактором, який негативно вплине на виробників ягід, є закриття оптових та роздрібних ринків. Більша частина ягід в Україні реалізується саме через ринки, закриття яких може обернутися катастрофою в першу чергу для тих, хто вирощує суницю садову. А подовження карантину в країні не додає оптимізму решті виробників», – зазначає економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Попит на свіжі ягоди суттєво зменшується вже тепер. В умовах карантину споживачі намагаються якомога рідше відвідувати торговельні мережі, тому продаж продуктів, що швидко псуються, знижується. Наразі дедалі більше людей віддають перевагу таким фруктам, як яблука та цитрусові, котрі можна більше тижня зберігати в домашніх умовах.

Поряд із цим сади в Україні прекрасно пережили теплу зиму, і якщо не буде пізніх заморозків, то прогнозується дуже хороший урожай. Водночас для цього треба потрудитися і фермерам, і агрономам. Бо ж через кліматичні аномалії шкідники не вимерзли.

«Справжня біда цьогоріч – це нестача вологи. Дощів восени випало мало, а снігу й зовсім не було», – констатує виноградівець Микола Іванович. Він власник фруктового саду на 50 соток і великого городу на 40 соток. За свої неповні 70 років не пригадує теплішої зими. «Я пам’ятаю теплі зими у 80-х та 90-х роках, але ця була найтеплішою за мого життя, – констатує агроном-любитель. – Боюся тільки одного – морозів. Якщо вони вдарять у квітні – травні, можу залишитися без урожаю. Але сподіваюся, що невеличкі заморозки якщо і будуть, то не зашкодять деревам».

Схожої думки і його земляк – фермер-овочівник Іван Човбан, який вважає, що проблем з урожаєм овочевих культур теж не передбачається. «На відміну від зерновиків, у нас, овочівників, ситуація інакша. Ми не залежимо від вологи в ґрунті, тому що самі забезпечуємо полив. Крім того, у нас парники, тож ми регулюємо й температуру.

Я традиційно вирощую капусту, помідори, перець, огірки, буряк та моркву. Це перевірені овочі, і я знаю, що робити, бо вже понад 20 років займаюся цим. Та й погода цьогоріч сприяє саме овочівництву».

Крім того, на думку пана Човбана, ціни на овочі мають бути доступними, бо через хороший урожай продукції матимемо в надлишку.

Але проблемою може стати карантин, який невідомо, чи завершиться 24 квітня. «Я не знаю, що сказати з цього приводу. Це не залежить від нас особисто, адже вірус розповсюджується, незважаючи на всі запобіжні заходи. І багато людей не розуміють, чого чекати в майбутньому. Я сподіваюся, що карантин не триватиме півроку, бо тоді нашій економіці й державі точно не вижити. І так проблем усім нам вистачає», – підсумував фермер.

Озима цибуля та часник також добре перезимували, тому експерти прогнозують дуже хороший урожай. Так, генеральний директор «АгроАналіз Україна» зазначає: «Наші овочівники, які вирощують озимі культури, наприклад, цибулю й часник, цього року в повному розумінні слова на коні. Перезимівля рослин відмінна, і врожай буде чудовим…

Урожай нинішнього року обіцяє бути вищим за минулорічний, але надлишок овочів може потягнути за собою здешевлення продукції», – прогнозує експерт.

Однак, на переконання спеціалістів, допомогти вітчизняним виробникам цибулі й часнику може те, що Китай, охоплений наслідками епідемії коронавірусу, не зможе постачати на український ринок свою продукцію, як протягом минулих років.

Загалом думки експертів та виробників агропродукції збігаються. Тож залишається сподіватися, що песимістичні прогнози не виправдаються й урожай 2020-го буде хорошим.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини