89212
14:05 21.082019

Чисте місто: Ужгород може запровадити сучасні методи прибирання

Життя 5987

Ужгород – затишне європейське місто. Воно приваблює безліч туристів старовинною архітектурою та неповторною автентикою.

А коли тротуари, мости і площі блищать, а на пилюку навіть немає натяку – знайте, наше місто долучилося ще й до сучасних методів прибирання. Про те, як зробити Ужгород чистим, забути про нерозчищений сніг узимку, а влітку про бруд і захаращені береги річок, говоримо із депутатом Ужгородської міської ради від Партії угорців України «КМКС» Павлом Верешем. Адже він на власному прикладі продемонстрував, що чисте місто – це гарна і, головне, доступна ініціатива.

– Як у вас з’явилася ідея прибирання міста?

– Ще до того, як я став депутатом міськради, в Німеччині мене завжди вражали методи прибирання міст. У 2015 році, коли я став депутатом, почав лобіювати це питання. Адже потрібно йти в ногу з часом і змінювати віник на спеціальну техніку. Тож я не вагаючись подав на грант у рамках програми «Еган Еде», який фінансує Угорщина, і так виграв трактор.

– Трактором можна прибирати?

– Звісно. Він універсальний і служить відмінною базою. Взимку за допомогою спеціальних лопат може очищати місто від снігу, влітку – за допомогою водного резервуару та насосу високого тиску – мити, і навіть можна вигадати щось із пилососом. Ми всі розуміємо, що спеціальна прибиральна техніка коштує мільйони, а це – доступна альтернатива.

– Коли ви вперше почали прибирати місто?

– Вперше з пробною акцією прибирання ми вийшли на вулиці міста минулого року. Тоді вимили набережну, усі лавиці. Відтак почалася реконструкція, тож ми відклали наше прибирання. Зараз починаємо відновлювати.

– Що вже вдалося вимити у місті?

– Тиждень тому ми вимили пішохідний міст. Після цього він реально блищав. Також усі лавиці на набережній, один із провулків на Льва Толстого. Буквально за дві години місто просто засяяло. Взагалі хочеться до блиску вимити ту частину, де найчастіше бувають туристи. Аби їм було приємно, а ще – щоб брали із нас приклад. Взагалі у місті останнім часом з’явилося багато машин. Відповідно – багато пилюки. Від цього страждають люди із захворюваннями дихальних шляхів, алергіки тощо. Звичайно, хочеться бодай трохи мінімізувати цей негативний вплив.

– Як відреагувала міська влада на такі прибирання?

– Досить позитивно. Наразі йдуть перемовини, аби таке прибирання міста стало систематичним і щоб воно фінансувалося із держбюджету. Звичайно, добре було б це робити щодня, але нехай прибирають хоча б за необхідності. Особливо після вихідних. Адже лавиці потрібно мити, щоб діти з батьками могли спокійно на них сідати і не боятися за свій одяг та здоров’я. Взагалі це не дуже прибутковий проєкт, а більше – соціальний. Щоправда, тільки волонтерством ми займатися не будемо. Готові відкрити фірму і надавати подібні послуги. Якщо міська влада долучиться до фінансування, то буде дуже добре. Адже там не очікується якогось колосального прибутку. Це не той випадок, коли можна відмивати кошти, відмиваючи бруд.

– Багато шуму у соцмережах було щодо того, що миючі засоби після миття мосту потрапили у річку. А це, у свою чергу, небезпечно для довкілля…

Це був спеціальний сертифікований шампунь, який є абсолютно безпечним. Окрім того, ми використовуємо його у досить малих дозах, адже розбавляємо з водою. Утім люди в це вникати не хочуть. Вони вірять у те, у що хочуть вірити. Якщо міська влада буде використовувати такі миючі засоби, то це буде просто прекрасно. Адже для одного підприємця – це дорого, для міста – ні.

– Як вважаєте, які місця в Ужгороді потребують ретельного миття?

– Найперше – міські базари. Особливо із стихійною торгівлею продуктами харчування. Було б добре, якщо б керівництво цих базарів проявило ініціативу і долучилося до такого прибирання. Адже це – здоров’я кожного з нас. Також добре було б мити геть усе, що потрібно. Адже цим трактором можна помити навіть дороги. А якщо озброїти його газонокосаркою, то й викосити усі борщівники та амброзію.

– Мабуть, у цій справі не обходиться і без критики. Як реагуєте на неї?

– Критика буває різною. Якщо вона адекватна – нормально, а якщо «експерти» радять замість того, щоб мити міст, його ремонтувати і тому подібне, то це трохи дратує. Я готовий до співпраці з кожним активістом. Нехай покажуть, як втілювати свої ідеї в життя. Критикувати – легко, а ось робити…

– Чи плануєте розширювати арсенал техніки для прибирання?

– Так. Я подав грант на ще один трактор, але ще не зрозуміло, чи буде він і коли. Якщо так, було би класно. Роботи з прибирання можна було б виконувати швидше і якісніше. Адже взимку вони б могли прибирати сніг там, де великогабаритна техніка заїхати не може, восени – пилосос збирав би листя, навесні і влітку – ним можна скошувати траву і бур’яни. Адже усе подібне обладнання, яке у нас є у місті, – ще з минулого тисячоліття.

– Вірите в те, що вашу ідею можна втілити в життя?

– Так, хочеться вірити і робити щось хороше. Адже це насправді – легко. Головне – хотіти. Разом зможемо перетворити Ужгород на справді європейське місто.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах