77607
19:37 15.032019

Перша леді на Закарпатті

Життя 8435

Разом із Президентом України Петром Порошенком на Закарпаття прилетіла і Перша леді. Супроводжуючи главу держави Марина Порошенко мала свою насичену програму робочого візиту.

Буквально за лічені години дружина Президента відвідала низку інклюзивних шкіл та лікарень у Мукачеві й Сваляві.

У Мукачево Перша леді відвідала інклюзивну загальноосвітню школу №13, в якій у 2018 році за ініціативою Фонду Порошенка було створено ресурсну кімнату для учнів з особливими освітніми потребами. Наразі за інклюзивною формою навчання тут здобуває освіту 15 дітей, в 11-ти інклюзивних класах.

Зустрічали шановну гостю усім керівництвом школи. Зокрема, директриса навчального закладу Людмила Ковач розповіла, що наразі школа забезпечена всім необхідним. Учні з особливими освітніми потребами працюють з вчителями, асистентами, психологом та дефектологом.

– Це дійсно гарна ідея. Кожна школа за своєю філософією повинна бути інклюзивною, – ділиться думками директриса. – Це означає готовність у будь-який час прийняти кожну дитину, прагнучи створити максимально сприятливе середовище для розвитку її потенціалу. Так, часом дитині з особливими освітніми потребами (такими у нас є діти аутисти та діти із затримкою психічного розвитку) необхідно приділити більше часу, щоб, наприклад, пояснити завдання, але в цьому допомагає асистент вчителя. Тож, прогрес у навчанні є значним.

Після жвавого спілкування з учнями та керівництвом школи Перша леді країни люб’язно погодилася поспілкуватися із журналістами. За словами Марини Порошенко, цього року інклюзивне навчання організовано у 247 закладах освіти, де отримують освітні послуги 556 дітей Закарпатської області. Це майже в 2,5 рази більше, ніж у 2016 році, коли в Україні тільки починалася реформа інклюзивної освіти. Перша леді подякувала всім освітянам Закарпаття за те, що вони підтримали реформу та активно долучаються до її впровадження.

– Нині в Україні ми маємо вже 12 тис дітей з особливими освітніми потребами, які змогли прийти до школи і сісти за парти зі своїми однолітками, – наголосила Марина Порошенко. – Також ми створили мережу Інклюзивно-ресурсних центрів, яких нині в країні нараховується понад 500. Тож батьки дітей з особливими освітніми потребами дійсно повірили цій реформі із впевненістю віддають їх на навчання. Безумовно на цьому зупинятися не потрібно. Ми маємо впроваджувати систему інклюзивної освіти, піднімати кваліфікацію вчителів та асистентів.Окрім того, потрібно відкривати ресурсні кімнати та медіатеки, які є невід’ємною частиною інклюзивного простору.Також під час свого візиту до Мукачева дружина Президента ознайомилася з роботою Закарпатської обласної дитячої лікарні, яка обслуговує майже 300 тисяч дитячого населення регіону. Там Марина Порошенко відвідала дитяче реанімаційне відділення та пульманологію.

У ході візиту на Закарпаття Перша леді країни завітала і в Сваляву. Там дружина Президента зустрілася з фахівцями та вихованцями Інклюзивно-ресурсного центру, який відкрито в рамках всеукраїнського проекту Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта – рівень свідомості», до якого Закарпаття долучилося у лютому 2018 року.

На завершення свого візиту на Закарпаття Марина Порошенко відвідала Свалявський центр замісної ниркової терапії, в якому щороку надають близько 3 тисяч сеансів гемодіалізу. На сьогодні центр оснащено п’ятьма апаратами «штучної нирки». За останніми статистичними даними, в області на обліку перебуває понад 2,2 тисячі хворих з вираженою та тяжкою стадіями хронічної ниркової недостатності.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах