71787
13:01 19.122018

У Берегові відкрили осучаснений драматичний театр. ФОТО, ВІДЕО

Життя 6245

Будівля старого спортивного комплексу, яку віддали для потреб Закарпатського обласного угорського драматичного театру, роками перебувала у плачевному стані. Певний час там навіть не було покрівлі. Актори, які живуть сценою, мирилися з холодними та зовсім не відповідними їхньому роду занять приміщеннями.

І от нарешті, на святкування 25-ї річниці від заснування театру акторський склад та й усі поціновувачі театрального мистецтва отримали незрівнянний подарунок – оновлене крило свого улюбленого театру. Відтепер уже з фойє гості відчуватимуть себе у сучасному театрі, з відремонтованими приміщеннями, фотографіями своїх улюблених акторів на стінах та духом новітнього мистецтва у повітрі.

Урочистості з нагоди відкриття театру провели 17 грудня. Перерізали стрічку при вході в оновлену будівлю Янош Арпад Потапі, держсекретар Угорщини, відповідальний за національну політику та Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ-КМКС» та народний депутат України. На святкуванні присутні були й Ласло Куті, заступник Генерального консула Угорщини в Ужгороді, Матяш Сіладі, Генеральний консул Угорщини у Берегові, Гейза Гулачі, заступник голови ГО «ТУКЗ-КМКС» та депутат Закарпатської обласної ради, Йожеф Шін, голова Берегівської районної ради.

У своєму вступному слові, Янош Арпад Потапі згадав, що Закарпатський обласний угорський драматичний театр колись носив назву Театру імені Дюли Ійєша – він був визначною персоною ХХ століття, поетом, який єднав людей незалежно від того, де вони проживали.


«Саме Дюла Ійєш виклав розуміння Батьківщини для нас усіх – вона складається не тільки з історичних подій, розташуванні на карті чи конкретних географічних особливостей. Поняття «Батьківщина» утворюється з людей, які своїми невеликими громадами, проживаючи в різних країнах світу, все-таки не забувають свої корені. Це характерно і для Закарпаття. Тому функціонування угорського театру є вкрай важливим для плекання культурних цінностей та розвитку мистецтва регіону», – зазначив держсекретар.

Угорський високопосадовець також висловив сподівання на те, що таке важке становище Закарпаття, та України загалом, не триватиме вічно, а конфлікти вичерпаються.

Василь Брензович провів невеликий історичний екскурс в історію створення угорського драматичного театру та й будівлі в цілому, яка за письмовими згадками датується ХVI століттям. Тут колись жило чимало відомих людей, серед яких і Шандор Петефі, саме тут вперше виступила Шарі Федак та проводили перші доброчинні бали. У радянський час будівля слугувала будинком культури.

«Щодо театру, то він на папері тривалий час навіть не існував, не мав ні будівлі, ні фінансування. Попри це акторський склад завжди намагався вийти з ситуації орендуючи різні приміщення та самостійно створюючи декорації. Пізніше рішенням Берегівської районної ради їм віддали теперішнє приміщення, яке колись використовували під спортивну школу. Я щасливий, що завдяки угорському фінансуванню актори нарешті працюватимуть у хороших умовах та теплих приміщеннях – вони на це заслуговують», – наголосив Василь Брензович.

Під час урочистостей актори театру виконували емоційні монологи, цим самим ще раз доводячи присутнім свою майстерність.

Додамо, що уряд Угорщини виділив додаткове фінансування на 2019 рік, завдяки якому відремонтують і головну сцену театру, і решту приміщень, які не вдалося завершити під час попереднього етапу надходження коштів.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах