61457
17:17 15.082018

Перший раз у перший клас: як підготувати дитину до школи

Життя 9217

Уже незабаром першокласники вперше сядуть за шкільні парти та поринуть у новий для себе світ знань. Відповідно, це стрес не тільки для них, але й для їхніх батьків, адже щоб зібрати дитину до школи, потрібні значні фінансові витрати. Крім того, мама й тато переймаються адаптацією малечі до шкільної програми, класу, вчительки, а також здатністю бути самостійною, бо це вже не садочок.

Батьки часто починають скуповувати необхідні речі заздалегідь, щоб не витрачати велику суму одразу. Мама першокласника, Олена, розповідає, що готувати дитину до школи почала ще минулої осені, тоді купила хороший ортопедичний портфель за знижкою 50%.

«Подруга порадила придбати портфель восени, я дослухалася й пішла шукати знижки. В осінньо-зимовий період практично ніхто не купує ранці, тому в деяких магазинах ціни були навіть дуже прийнятні. Разом із Богданчиком обрали ранець, який йому найбільше сподобався – з героями мультфільму «Тачки». Обійшовся він нам у 450 грн. Зараз, коли ходила по магазинах, бачила такий самий уже за 980 грн. Різниця разюча!» – розповідає Олена.

Тож на що варто звернути увагу при виборі ранця? Найбільш оптимальний варіант, щоб він становив близько 10% ваги дитини, інакше вона страждатиме від болю в спині, зіпсує собі осанку й ходу. Для здорової постави треба, щоб дитина носила портфель або рюкзак не в руках, а безпосередньо на спині. Лямки повинні регулюватися, бути широкими (не менше 4 см) і зручними, спинка ранця має бути ортопедична, а матеріал, з якого він зроблений, екологічно чистий і водовідштовхувальний. Не слід забувати й про зручність: ранець обов’язково повинен мати зовнішні кишеньки для дрібних предметів і пляшки води, усередині кілька відділень для книжок, зошитів, пенала. Щодо ціни, то вона варіюється від 260 до 1500 грн – усе залежить від розміру вашого гаманця.

Багато батьків беруть з собою на «шкільний шопінг» і майбутнього першокласника. Купуючи все, що захоче дитина, вони намагаються заохотити її до школи, але придбані речі часто не тільки виявляються непотрібними та дорогими, а й відволікають першачка від уроків. Замість того, щоб прислухатися до слів учительки, він роздивляється кольорові обкладинки та цікаві ручки.

Так, звичайний зошит цьогоріч коштує 2 грн 50 коп., а от кольоровий з різними феями, принцесами чи машинками – аж 12–25 грн. Ціна на ручки стартує з 1 грн 50 коп. і до 15 грн, звичайні олівці – від 2 грн, кольорові та фарби – 14–95 грн, обкладинки на книжки й зошити – 15–40 грн, папки для зошитів – від 50 грн.

Продавчиня магазину канцтоварів, Ганна, розповідає, що цього року батьки особливо метушливі й здебільшого тільки тепер починають купувати потрібні для навчання речі. «У нашому магазині протягом останніх двох тижнів украй людно. Батьки приходять з дітьми й питають у них, що вони хочуть, – каже жінка. – Урешті часто буває плач, навіть до істерики доходило, адже бажання батьків і дітей частіше за все розходяться. Наприклад, минулого тижня дівчинка почала плакати, бо мама не купила їй папку з її улюбленою принцесою, адже та коштувала 150 грн. Це дорого, але вибір є завжди. Звісно, дитина не захотіла дешевший варіант за 50–70 грн. На мою думку, якщо вже берете малечу, то будьте готові придбати їй те, що вона попросить».

Проте купувати одяг краще разом з дитиною, адже вона має приміряти річ і хотіти її одягати. Ось це дійсно додасть малюку впевненості: батьки вже дозволяють робити вибір самому, це перші кроки до самостійності. Більшість ужгородських шкіл не мають обов’язкової форми, тому дітлахи можуть одягатися за власним смаком.

Оскільки шкільний одяг треба носити кожного дня, він повинен бути пошитий з природних, а не синтетичних тканин. Дівчаткам потрібні кілька спідничок, блузочок та штанців на заміну. Вартість кожної речі починається від 290, 360 та 400 грн відповідно. Не слід забувати й про сукенки. Ціни на них теж різні, але маленькі модниці можуть обрати як дешевший варіант на кожен день від 400 грн, так і більш дорогий – до 800–900 грн. Для хлопчиків також потрібно придбати кілька сорочок та штанців, які коштують від 350 грн за кожну річ.

Пам’ятайте й про обов’язковість спортивної форми. На базарі вона обійдеться у 850 грн, а от у фірмовому спортивному магазині – у всі 4 тис. грн. Взуття теж обираємо зручне та бажано шкіряне. Ціни на нього починаються від 650 грн, хоча можна купити й дешевше, із замінника, гривень за 350.

На цьому покупки не закінчуються, адже на саме святкування першого дзвоника першокласнику потрібно придбати квіти для вчительки, які вартуватимуть близько 250–500 грн. Дівчатка часто просять зробити їм зачіски та купити нові сукенки, що теж потягне за собою значні витрати.

Крім матеріального боку, для першокласника важливим є й психологічний аспект. Батьки повинні розуміти, що такі раптові зміни для дитини стануть важким випробуванням, тому за декілька місяців потрібно привчати її раніше лягати спати. Малята, яких пізно вкладають у ліжко, часто запізнюються до школи й не можуть зосередитися на уроках. Переконайтеся, що дитина добре висипається, за потреби розповідайте їй на ніч казки. Разом з тим першокласнику важливо знайти друзів в новому колективі. Це може стимулювати його до простішої адаптації та бажання відвідувати школу.

Психологи радять після першого дзвоника зробити для дитини справжнє свято, запросити родичів, друзів, купити торт і відсвяткувати цю подію. Так малюк буде щасливим, адже відчуватиме позитив від власного оточення й менше лякатиметься змін, які очікують попереду.

І запам’ятайте: не все дороге автоматично є якісним та корисним для вашої дитини. Зараз для неї найголовніше – позитивне налаштування, тому запасіться витримкою, завжди будьте поряд, вислуховуйте та підтримуйте своє маля.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах