46303
14:15 13.122017

Перечинці готуються до храмого празника

Життя 3053

Святий Миколай Чудотворець – найшановніший з усіх святих, його вшановують двічі на рік. Пам’ятають його та шанують християни різних церков (православної, католицької, англіканської, лютеранської та ін.)

фото церкви1

Святий Микола зараховується до святих як такий, що опікується воїнами, водіями і тими, що подорожують, допомагають бідним у скруті; вважається покровителем дітей та студентів, моряків, торговців. На його честь названо місто Миколаїв на півдні України.

Усе життя св. Миколи було сповнене благодіяннями та чудесами. Церква прославляє Миколу Чудотворця як швидкого помічника усім, хто опинився в біді та скорботах.

В церковних рукописах згадуються випадки, коли при смерті люди після прикладання до мощів одужували того ж дня.

Святий допомагав потопаючим, визволяв полонених, рятував від смертної кари невинних, зцілював хворих: повертав зір, мову, позбавляв кульгавості. Допомагав позбутися убогості, дарував їжу голодним, був помічником та заступником. Він швидко з’являвся там, де потрібна була допомога. І сьогодні він приходить до тих, кому необхідне його заступництво. Його чудес не злічити. Усе життя Миколи Чудотворця було сповнене любов’ю до ближнього. Навіть смерть не зупинила його благородних справ, його чудеса звершаються і сьогодні.

Подарунків від Миколая чекають не тільки діти, а і дорослі. Закарпатцям щастить як нікому: приходять два Миколаї: мадярський (6 грудня) і наш (19 грудня).

Перечинці чистять не тільки чобітки, а і прибирають в оселях, купують не тільки солодкі подарунки, а і здійснюють серйозні покупки, бо на Миколая у місті празник. Храмове свято відзначають дві парафії – православна МП і греко-католицька. Вірники вже провели генеральне прибирання в обох церквах, подбали, аби був порядок на прилеглих територіях. Пектимуть тістечка, готуватимуть бутерброди, аби було чим пригостити прочан. Торік під час святкової трапези греко-католики пригощали навіть голубцями. Зазвичай, на празник до райцентру приходить багато людей з сусідніх сіл, Великоберезнянщини, Ужгорода.

церква перечин

Після святкової Літургії та церковної трапези люди йдуть у гості до родичів, знайомих. З нагоди такого свята стіл має бути багатим на смачні та різноманітні страви та напої. Незважаючи на те, що празник припадає на період посту, люди готують і м’ясні, і рибні страви.

Пані Надія підрахувала, що для придбання необхідних продуктів їй потрібно щонайменше 2,5 тис.грн. Деякі продукти, алкогольні напої вже купила. Картоплю, моркву, буряк виростила на власному городі.

– Празник раз у році, до нього готуюся заздалегідь, – каже. – Прийдуть діти, онуки, свати, колишні колеги. Готуватиму м’ясні страви, рибні, фарширована риба є завжди на святковому столі, приготую різні салати, у тому числі і пісні, бо дехто з моїх гостей тримає піст, напечу котлет, відбивних, обов’язково будуть голубці, кнедлики із сегединським, поливка. Спечу два види тіста – бісквіт і пісочне. Щонайменше триста гривень треба на фрукти: мандарини, банани, хурму, яблука, груші.

Чимало перечинських родин збереться вдома тільки ввечері, бо вдень будуть на роботі.

– Миколи припадають на вівторок, а це робочий день. Ми з чоловіком працюємо в Ужгороді, діти підуть до школи. Ввечері відзначимо Миколая у родинному колі, звичайно, накриємо святковий стіл, купимо торт, фрукти, – розповіла Марія Василівна.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах