38447
15:55 17.082017

У Карачині відбулося свято угорського хліба

Життя 3085

Мільйони пшеничних зернин, одна нація

IMG_8779

Четвертий рік поспіль на Закарпатті проходить прекрасне й уже традиційне свято єдності та добра. У першій половині серпня відбувається злиття зерна. Але найголовнішою місією цього заходу, що об’єднує всіх закордонних угорців, є допомога дітям.

Урочистості з нагоди свята відбулися на території Карачинського греко-католицького ліцею імені єпископа Олександра Стойки.

Шин

У багатьох країнах світу хліб є найважливішим символом достатку й добробуту. Тому саме цей продукт символізує єднання та солідарність усіх угорців на Закарпатті, в Угорщині та інших країнах світу. Із «зерна єдності» виготовлять борошно, а з нього напередодні національного свята угорців – Дня Святого Іштвана – випечуть величний угорський хліб. «Багато зернин, але одна нація» – таким було й залишається гасло акції.

Цьогоріч символічно з’єднували зерно з усіх 111 угорських поселень. Кожен сільський колектив та окремі господарства долучилися до названої акції. Таким чином угорці всього Закарпаття об’єдналися заради спільної справи. Ця традиція започаткована в Угорщині ще 7 років тому. Угорці, які проживають у Карпатському регіоні, також долучилися до святкувань. Основною метою заходу є допомога дитячим будинкам та родинам. Адже вважається, що один шматок хліба, який людина віддала, повертається до неї цілим добрим буханцем.

Перед урочистими виступами традиційно прозвучали гімни. Серед запрошених були гості з Угорщини, зокрема Іштван Йокоб, віце-президент парламенту Угорщини, голова Спілки угорських фермерів та землеробів, і Бейло Кочі, голова Національної аграрної палати Угорщини з питань міжнародних зв’язків та торгівлі, завітали на свято також Арон Че й Іштван Торжо, консули Генеральних консульств Угорщини в Ужгороді й Берегові, Йосип Шин, голова Берегівської районної ради, голова Берегівського осередку ТУКЗ – КМКС, Ор Гіді Ласло, голова обласного благодійного фонду «Pro Agricultura Subcarpatica», голови всіх осередків ТУКЗ – КМКС, представники духовенства.

Гості

Ор Гіді Ласло у своєму виступі зазначив, що незважаючи на кордони, започатковано акцію «Хліб братерства». Днями у Великих та Малих Селменцях, які колись були одним селом, а тепер розірвані й знаходяться на кордоні України та Словаччини, відбулося символічне злиття зерна.

Селменці

Під час проведення акції «Угорський хліб 2017» на Закарпатті з благодійною метою зібрали понад 82 тони зерна. Цьогоріч із нашої області долучилося 1036 поселень, підприємців та фермерів й отримано 8 217 800 кг зерна.

До слова, минулого року в акції взяли участь 12 закордонних регіонів та 19 областей Угорщини. Пшеницю обробляли на 515 млинах, отримали 308 тонн борошна, з яких виготовили 385 тонн хліба.

Наприкінці урочистостей кожен, хто представляв своє поселення, звідки привіз зерно, символічно зсипав певну кількість збіжжя у велику діжку, яку символічно увінчував мішечок із солотвинською сіллю. Представники церкви просили Божої благодаті для всіх присутніх на подальший щедрий урожай, на злагоду і мир.

Свято забарвили народними угорськими мотивами пісень та танців.

Софія ПЕКАРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах