2038
19:48 19.042016

На Закарпатті в тренді туї-спіралі. ФОТО

Життя 5589

Нещодавно в центрі Тячева обстригли тую у формі спіралі. Одна з користувачок соцмережі Фейсбук оприлюднила на своїй сторінці фото. Читачі сказали своє «вау», бо наразі на Закарпатті туї-спіралі в тренді.

Санаторій на Свалявщині 2

У нашому краї туя в царстві вічнозелених красенів родини хвойних займає почесну нішу і по праву отримала «пальму першості» за свої неперевершені декоративні якості та невибагливість. Це дерево – справжній лідер озеленення, який застосовують в оформленні будь-якого ландшафтного дизайну. Туя – «королева» хвойних рослин: свій «зоряний шлях» вона почала саме з королівських садів Англії, куди була завезена з Північної Америки і швидко завоювала титул фаворитки завдяки прекрасним декоративним якостям і унікальної природної здатності відновлювати крону після стрижки.

Це гарне вічнозелене дерево виглядає дуже ефектно й екзотично. Туї-піраміди, туї-кулі, туї-спіралі й колони прикрашають приватні території закарпатців, території навчальних закладів, санаторіїв та оздоровниць, парки, скверики. Серед інших зелених насаджень туя має чимало переваг: не вимоглива до ґрунтів, морозостійка. Окрім того, туя відрізняється лікувальними властивостями, недарма її друга назва – «дерево життя». Існує близько 120 сортів туї, вони відрізняються розмірами, формою крони і кольором хвої, застосовуються для одиночних посадок, беруть участь у створенні альпінаріїв, гордо красуються в хвойно-листяних і квіткових композиціях, дивують вічнозеленими скульптурами, захищають ділянку непроникними живоплотами.

З давніх-давен відомі цілющі властивості туї. Її застосовували як кровоспинний засіб в народній медицині, також вона допомагала при проблемах з суглобами, нирками і жовчним міхуром.

У деревині туї міститься ряд корисних хімічних речовин, а саме: ефірне масло, аромодендрін, токсіфоллін. Ефірна олія у туї має жовтий колір і має

приємний запах. Також туя приносить чимало користі, оскільки ця рослина очищає та іонізує повітря.

Тетяна Грицищук, фото автора

Озеленення туями різних форм територій Перечинської школи-інтернату та одного із санаторіїв на Свалявщині

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах