82372
21:07 13.052019

Любов до Мами звучить однаково на всіх мовах

Життя 3371

Як ти часто зайнятий лиш собою –
Своїми радощами, своєю любов’ю!
А десь поруч по хаті та ходить мати,
Ладна тебе й диханням зігрівати…
Мирний В.

Не потрібно зайвих нагадувань чи окремо зазначеного дня в календарі, щоб ми пам’ятали про свою щиру, безкрайню любов до своєї мами. Скільки лагідних імен для неї придумала мова: мамо, мамочко, матусю… Та будь у якому разі ЇЇ любов до нас, своїх дітей, у тисячі разів сильніша та безкорисливіша. Й немає такого народу, такої країни, такої мови, яка би не шанувала матерів.

Зазвичай другої неділі травня, коли вся природа розквітає, наші почуття розквітають з тією ж весняною силою… Тому в ті весняно-сонячні вихідні ми з особливим трепетом, ласкою і теплом вітаємо наших милих матерів.

Уперше в світі офіційно це свято почали відзначати в Сполучених Штатах 8 травня далекого 1914 року. Та вже після першої світової війни до Штатів долучилися Швеція, Норвегія, Данія, Німеччина та тодішня Чехословаччина. Святкову другу неділю травня оголосили святом ще 85 країн світу. Україна долучилася до щорічного святкування трохи пізніше, у 1999 році.

Тож днями в угорськомовних класах Ясінянської загальноосвітньої школи №1 не нехтували цією світовою традицією. Свято вшанування всіх матусь відбулося двома мовами. Веселі, яскраві, смішні, а також милі, серйозні та зворушливі танці, пронизані щирістю та ніжністю пісні й вірші угорською та українською мовами демонстрували учні від самих найменших до вже випускників початкової ланки.

Найзворушливішим моментом стало виконання заключної пісні на угорській мові, до якої долучилися всі учні початкової школи, а наприкінці кожен подарував матусі власноруч виготовлений подарунок. Ромашки – від першачків, тин – оберіг оселі від другого класу, солодкий сюрприз – від третього, та ґудзикове серце-картину – від четвертокласників отримали всі матусі на згадку про сьогоднішнє зворушливе свято.

Приємно було бачити окрім матусь поруч і бабусь та прабабусь, які також прийшли побачити підростаюче покоління. Усмішка грала на їх вустах, очі замріяно та зі спогадами спостерігали за дітьми.
Привітати з Днем матері всіх присутніх прийшли і диякон Філіп Віктор-Теодор Мукачівської римо-католицької дієцезії та заступник директора Ясінянської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Дарія Неміш.

Свято вдалося щирим, затишним та родинним, а також таким, що поступово згуртовує угорську меншину в найвіддаленішому куточку Закарпаття.

Марія КЕСЛЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах