76088
13:37 25.022019

Про що розповідали на батьківському форумі «Право на гідні пологи» в Ужгороді

Життя 6064

У суботу, 23 лютого, в Ужгороді відбувся 4-й форум «Право на гідні пологи».

Це спільний проект, задля втілення якого три громадські організації об’єднали зусилля, щоб актуалізувати тему прав жінок у пологах, їхнього травматичного досвіду, а також психологічних і фізичних умов породіль у Пологових будинках Ужгорода, Львова та Івано-Франківська.

Серед присутніх були і батьки, і вагітні жінки, а також заступник Ужгородського Пологового будинку, лікарі та інші зацікавлені. Окрім гостей міста, на форумі також виступали закарпатські консультантки з грудного вигодовування Наталія Фельбаба, Оксана Лесько та доула Ольга Карабіньош.

Права жінки в Пологовому будинку

Анна Петровська, представник ГО «Природні права Україна», розповіла про ті права, які має кожна жінка під час пологів. Наприклад, щодо кожної медичної маніпуляції жінка має бути проінформована, може обирати будь кого із чергових лікарів (їх є як мінімум дві бригади), має право народжувати у будь-якій зручній позі для пологів, а не тільки лежачи на спині, що зазвичай зручніше медикам, може взяти із собою двох будь-яких людей на свій вибір, не зобов’язана перебувати в Пологовому будинку певну кількість днів, а за заявою до головного лікаря може покинути пологовий будинок, коли вважає за потрібне.

Медичні втручання без згоди, заборонені методи досі широко застосовують до породіль

Правозахисниця Євгенія Кубах підвела підсумки онлайн анкетування породіль-2018 у Закарпатській області. В першу чергу наголосила на важливості того досвіду, який жінка отримує під час пологів, на подальше її життя, дитини і родини, здоров’я.

На Закарпатті майже 62% жінок домовлялися з лікарем, 34% народжували з черговою бригадою. Чверть жінок підписують документи у пологовому там, де їм сказали.

Неприпустимо, що кожній п’ятій жінці роблять розтин плідного міхура без пояснень та згоди, майже стільком із них без відома роблять епізіотомію, кожній шостій ставили крапельниці та застосовували інші медикаментозні втручання без інформування та без згоди. Кожна десята породілля відчувала психологічний тиск під час перебування в Пологовому будинку.

Є й позитивні моменти, які виявили під час аналізу опитувань: партнерська підтримка під час пологів – у 62% була присутня одна особа, в Ужгороді цей показник вищий, ніж у сусідніх областях, а також у третьому періоді пологів був високий рівень дотримання теплового ланцюжка, контакту шкіра до шкіри, а також більшість опитаних вказали на ставлення медперсоналу з повагою.

Не надто позитивним є той момент, що 72,5% породіль народжують у положенні на спині. “Це не є фізіологічно природна позиція для пологів, також 80% відзначають, що така позиція є не зручною”, – наголосила спікерка.

Тиск на живіт – це заборонений протоколами метод, який може призвести до травм хребта у дитини, а також з післяпологовими ускладненнями у породіль, однак, попри це, такий метод застосовували до 31% опитаних жінок. Отож, кожна четверта жінка не задоволена досвідом, отриманим в Пологовому будинку.

На форумі виступили й інші спікери, а також ділилися цінним досвідом, давали цінні поради майбутнім батькам. Сподіваємося, що завдяки таким заходам, де привертають увагу до прав жінок, популяризують відкритість і дружелюбність медзакладів, ми назавжди викорінимо застарілі методи і підходи під час пологів.

Оксана ЧОПАК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах