49204
15:40 5.022018

Суд по-новому: як працюватиме електронне судочинство на Закарпатті. ВІДЕО

Життя 3527

Україна на шляху до євроінтеграції вносить багато змін до свого законодавства. Однією з найбільших новацій є судова реформа, яка наразі перебуває в активній фазі. Крім зменшення кількості судів та заснування спеціалізованого суду з питань інтелектуальної власності, заплановане створення єдиної системи електронного судочинства.

11

Так званий перехід від паперового до електронного судочинства поки що не має окреслених форм, утім поступово набирає обертів. Основне його призначення – обмін інформацією в електронній формі між судами та учасниками процесу.

Дмитро Тужанський, керівник Закарпатського обласного відділення ВГО Комітету виборців України (КВУ), розповідає, що судова реформа є однією з надважливих і вважається пріоритетною не тільки владою, а й громадськістю. Комітет виборців України в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку USAID втілює проект, присвячений прозорості та висвітленню цієї реформи під назвою «Нове правосуддя».

«Це не тільки просвітницька діяльність і спілкування з громадськістю, нам потрібно отримати зворотний зв’язок, визначити рівень обізнаності людей. Тут важливим є бачення процесу реформування, адже він стосується не лише усунення корупції в судах», – зазначає пан Дмитро.

Так, у листопаді минулого року КВУ проводив дослідження по всій Україні, у ході якого аналізував судову реформу за чотирма блоками. Загалом було опитано 91 людину. Більшість учасників дослідження не зовсім зрозуміли, як діятиме електронний суд. Українці усвідомлюють, що він має забезпечувати прозорість прийняття рішень, але як саме, достеменно не знають.

Закон передбачає, що, зареєструвавши офіційну електронну адресу в «Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі», учасники судового процесу обмінюватимуться документами лише в електронній формі. При цьому адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, державні та комунальні органи мають зареєструвати свої поштові скриньки в обов’язковому порядку. Для інших осіб цей крок буде добровільним. Отримання копії судового рішення чи подання документів до суду залишаються можливими і в паперовій формі.

Юрій Дору, суддя Закарпатського окружного адміністративного суду, наголошує, що так званий електронний суд має як багато плюсів, так і мінусів. Ця система впроваджується тільки тепер і мала би бути реалізована досить швидкими темпами. Багато українців бачить цей процес таким чином: «Ми будемо сидіти вдома на кухні й одночасно брати участь у засіданні». Суддя переконує, що електронний суд працюватиме не так!

Онлайн трансляції є важливою складовою електронного судочинства. Тепер для того, щоб узяти участь у судовому засіданні, не обов’язково бути присутнім у приміщенні суду, достатньо й відеозв’язку. Винятком є кримінальне обвинувачення, тоді людина зобов’язана з’явитися в залі суду. Варто додати, що відеотрансляції під час судового засідання почали застосовувати вже давно, ще до прийняття судової реформи.

«Найближчим часом позивач зможе подати документи в суд в електронному вигляді, але відповідно відповідач зобов’язаний подавати їх так само. А що робити з тими громадянами, в яких немає цього доступу? Що робити, якщо в матеріалах справи 1000 аркушів? Її рано чи пізно потрібно буде переводити в паперовий варіант, тобто матеріальна складова теж відіграє важливу роль. Плюс це додаткове навантаження на апарат суду, на ресурси. У цьому питанні ще чимало речей, які потрібно врегулювати, і я думаю, що в процесі їх реалізації треба буде багато коригувати», – зауважує Юрій Дору.

Ще одним важливим нюансом є наявність електронного підпису, адже позовну заяву повинна підписувати людина, яка його має. А зробити електронний підпис не так легко, це ціла бюрократична процедура, що потребує додаткових коштів.

Крім того, під час розгляду справи важливим є питання письмових доказів. Вони тепер прирівнюються до цифрових доказів, але як бути з оригіналами документів, яким чином їх завіряти та як зіставляти? Суддя Юрій Дору переконує, що всі ці питання будуть вирішуватися по ходу реалізації судової реформи, адже поки єдиних рішень немає.

Відповідача, третю особу, свідка, місце проживання або місцезнаходження якого не відоме, будуть викликати в суд через оголошення на офіційному веб-порталі Судової влади України.

Разом з тим суддя зауважив: «Особисто для мене краще бачити паперові документи, ніж переглядати їх онлайн на екрані монітора. На мою думку, досконаліше було б поєднати паперову форму судочинства, яка існувала дотепер, з електронною. Це дало б людям право вибору і не прив’язувало б сторони одну до одної, адже не кожен може відіслати документи через Інтернет, і це варто пам’ятати».

Можна зробити висновок, що, як і все в нашій державі, електронний суд потребуватиме чималих уточнень, а можливо, і змін. Як ця система працюватиме в подальшому, побачимо…

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

12

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах