24027
15:19 21.012017

Святкові вбрання народів Карпатського басейну привезли до міста над Ужем

Життя 9821

20 січня, в Закарпатському обласному музеї народної архітектури та побуту урочисто відкрили виставку «Народні костюми Карпатського басейну», що приурочена до Дня угорської культури.

IMG_5142

На виставці представлено найбільш характерні народні костюми мешканців Карпатського басейну з приватної колекції Дьордя Барни, що наразі зберігається в Музеї ім. Отто Германа, що в місті Мішкольц (Угорщина). Загалом експозиція налічує 280 народних костюмів зі 120 населених пунктів 19 регіонів.

Презентацію виставки спільно організували Генеральне консульство Угорщини в м. Ужгород, управління культури Закарпатської ОДА та Закарпатський обласний музей народної архітектури та побуту.

Відкривав виставку заступник голови Закарпатської ОДА Олександр Петік. Він зауважив, що такий культурний захід є дуже знаковим та цікавим, адже такий елемент культури як традиційне вбрання є одним із визначальних характеристик народу. Завдяки власному національному одягу та іншим елементам культури, протягом століть, зберігаються індивідуальні особливості етносу. І, як приклад, пан Олександр навів сусідню з нами Угорщину, народ якої зберіг власні традиції, пишається своєю культурою та підтримує її на всіх рівнях.

 

Генеральний консул Угорщини у м. Ужгород Йожеф Бугойло привітав всіх з відкриттям виставки та зазначив, що вона тісно пов’язана з відзначенням Дня угорської культури, що проходить вже 28-ий раз.

«Культура поєднує нас з предками, завдяки їй ми можемо передати нащадкам думки, художні образи та витвори мистецтва, а народна творчість – це важливе джерело мистецтва для народу. Такі спільні проекти зближують наші народи, що проживають поряд та мають спільне минуле», – додав Йожеф Бугойло.

Заступник директора Музею ім. Отто Германа з міста Мішкольц (Угорщина) Арнольд Тот розповів, що вперше ця виставка побувала в Україні ще минулого року, тоді її приймало місто Чернівці.

Пан Арнольд зазначив, що на виставці представлено вбрання не тільки з Угорщини, а й з різних регіонів Словаччини та Румунії. Через те, що костюми є давніми та відповідно потребують спеціального догляду, їх досить складно транспортувати, тому виникла ідея зробити виставку з фотографій цих костюмів – у форматі виставки-табло.

«До міста Ужгород ми привезли всього два костюми з нашого музею та 20 фотографій святкового вбрання, а вже разом з ужгородськими колегами створили ще декілька костюмів з їхніх екземплярів», – додав пан Арнольд.

На останок, Арнольд Тот подякував Закарпатському обласному музею народної архітектури та побуту за співпрацю, а Генеральному консульству Угорщини в м. Ужгород за таку чудову ідею та всебічну підтримку для її здійснення.

Виставку можна буде побачити в музеї до кінця лютого, далі вона поїде в Болгарію до міста Софія, де є Угорський народний інститут. Наступною зупинкою виставки знов буде Україна – місто Львів.

Розважав гостей заходу камерно-інструментальний ансамбль «Угорські мелодії» Закарпатської обласної філармонії.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах