24061
20:46 21.012017

В Ужгороді відбувся круглий стіл «Гуцульська республіка: віхи історії»

Життя 3447

IMG_8139

У Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка до Дня Соборності України відбувся круглий стіл «Гуцульська республіка: віхи історії», ініційований Закарпатською ОДА.

В круглому столі брали участь професори, кандидати історичних наук, відомі історики краю, письменники, книговидавці та студенти, а модерував захід доктор історичних наук – Роман Офіцинський.

Ще в 20—30-х роках ХХ століття Гуцульською республікою цікавилися видатні діячі, в тому числі президент Чехословаччини Томаш Масарик. Про неї, окрім мемуарів, були романи Уласа Самчука, Зіновія Кудея, оповідання Василя Ґренджі-Донського.

За радянських часів історія Гуцульської республіки не вивчалася. Ще й нині широкому загалові невідомо, що поруч із УНР та ЗУНР у 1918—1919 роках існувала Гуцульська республіка, населення якої того часу висловило свою чітку позицію щодо приєднання до України.

Учасники круглого столу розповіли всім присутнім історію створення Гуцульської республіки на чолі з Степаном Клочураком та етапи її приєднання до України. Обговорили феномен Гуцульської республіки в контексті сьогодення, а також її відтворення в літературних процесах.

На завершення були висунуті пропозиції щодо встановлення меморіальної дошки Степана Клочурака на будинку, який він збудував та проживав в ньому, перейменувати вулицю на його честь, відзняти документальний фільм та видати книги, які б відобразили історичні події того часу.

IMG_8140

Євгенія Напуда,

завідувачка відділом обслуговування

Закарпатської ОУНБ ім. Ф.Потушняка

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах