128935
16:26 3.052022

В Ужгороді проводять контроль складу та властивостей стічних вод

Життя 4144

Очисні споруди обов’язково потрібні будь-якому підприємству і населеному пункту, щоб господарсько-фекальні та виробничі стоки від підприємств не потрапляли в навколишнє середовище в своєму початковому вигляді. Своєчасне очищення стоків, в першу чергу, важливе для екології. Воно запобігає непоправному забрудненню водойм і грунту, грунтових вод. Забруднена вода порушує всю екосистему на кілометри навколо. Це позначається також на флорі, фауні, здоров’ї людей та тварин.

Важливу роль технологічного процесу очищення стічних вод займає постійний лабораторно-виробничий контроль якості води на всіх етапах водовідведення. Аналізи стічних вод проводяться лабораторією контролю складу та властивостей стічних вод КП «Водоканал м. Ужгород» за графіком відбору проб: короткий аналіз – щодня; повний аналіз – 1 раз на тиждень; 1 раз на місяць беруться проби з річки.

Лабораторія контролю складу та властивостей стічних вод атестована Закарпатським науково-виробничим центром стандартизації, метрології та сертифікації на відповідність вимогам ДСТУ ISO 10012:2005, на проведення вимірювань 25 хімічних показників, технологічного та гідробіологічного аналізів стічних вод.

Щодня у лабораторії проводиться аналіз кисню на еротенках. Рівень концентрації кисню у водному середовищі є важливим показником, адже від окиснювального процесу залежить якість біохімічного очищення стічних вод.

Щоб контроль за якістю стічних вод виконували максимально оперативно, керівництво КП «Водоканал м. Ужгород» намагається постійно оновлювати обладнання лабораторій. Так підприємством був придбаний аналізатор рідини ФЛЮОРАТ-02-5М та до нього термореактор «Терміон», які дозволяють проводити дослідження на концентрації у стічних водах СПАР (синтетичні поверхнево-активні речовини), нафтопродуктів, ХСК (хімічна споживання кисню) та формальдегідів. Він надає суттєву економію як часу на проведення аналізів, так і коштів на придбання хімічних реактивів та оплату електроенергії (за рахунок застосування енергозберігаючих технологій в даних приладах і обладнанні).

Також був придбаний кондуктометр-рН-метр РР-20, який являє собою вимірюючи комплекс для моніторингу води за двома параметрами – електропровідність води та водневий показник. Електропровідність характеризує ступінь очищення та якість води, визначає мінералізацію, концентрацію сульфатів, неорганічних кислот, оксидів сірки, сірководню тощо. Водневий показник вказує на наявність в середовищі іонів водню, кількісно висловлюючи кислотно-лужний баланс води. Кондуктометр-рН-метр дозволяє проводити ці аналітичні роботи на належному рівні при малій затраті часу.

Технічне переоснащення лабораторій надало можливість щоденного оперативного моніторингу якості стоків за багатьма санітарно-токсикологічними показниками та створило умови для контроля їх відповідно до європейських вимог. Впровадження сучасних методів контролю забезпечило раннє виявлення у стічних водах небезпечних забруднюючих речовин та можливість швидкого коригування технологічних процесів водовідведення для їх очищення.

На теперішній час в Ужгороді відбулось збільшення населення і пов’язане з цим різке збільшення водокористування впливає на стан водних ресурсів. Миючий засіб, пральний порошок, інша побутова хімія – все це чистить нашу оселю, але забруднює світ за її стінами. Саме від надмірної кількості фосфатів, які містяться майже в усіх миючих засобах, погіршується якість очистки стоків через загибель бактерій активного мулу та розпочинається процес «цвітіння» у р. Уж, спричинений ростом синьо-зелених водоростей у водоймі. Внаслідок цвітіння у воді зменшується вміст кисню, що в результаті може призвести до порушення екосистеми.

Давайте берегти воду та свідомо відноситись до питання забруднення, а ми в свою чергу забезпечимо вас її якістю!

Про це повідомляє адміністрація КП «Водоканал м. Ужгород».

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах