119210
14:12 27.092021

На Ужгородщині провели святкування в честь видатного Іштвана Добо

Життя 4270

Цієї неділі, 26 вересня, в смт Середнє Ужгородського району відгуляли «Добо фест» – фестиваль, що покликаний вшанувати пам’ять уродженця цього населеного пункту, легендарного захисника Егерської фортеці (Угорщина) Іштвана Добо.

Саме в Середньому народився та помер комендант Іштван Добо, побудував у селищі винні підвали протяжністю чотири кілометри, які збереглися й до цього часу. Іштван Добо доклав багато зусиль для того, щоб виноробство в краї розвивалося і досягнув рівня, коли зміг продавати вино власного виробництва навіть до Польщі.

Святкування в честь Іштвана Добо спочатку проводили тільки в Часлівцях, однак згодом виникла ідея організувати таке святкування і в Середньому – рідному краї видатного коменданта Егерської фортеці. Захід вже всьоме організовує ГО «Про Культура Субкарпатіка», яка завдяки впливу культури намагається побудувати місток між національностями, що проживають на території Закарпаття.

Видатна постать військового капітана Іштвана Добо, який прославився героїчним захистом Егерської фортеці проти турецьких військ у 1552 році назавжди залишиться на сторінках світової історії. При обороні фортеці, разом з 2100 захисниками, Іштван Добо успішно протистояв натиску 80-тисячного турецького війська, чим зірвав план наступу турків на Відень.

На урочистому відкритті «Добо фесту» зі святкової сцени зачитали звернення барона Іштвана Добо до своїх витязів. Після чого свою промову виголосила Ільдіко Орос, президент Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ, голова ГО «Про Культура Субкарпатіка». Вона подякувала жителям Середнього за теплий прийом та зауважила, що всі ми повинні пам’ятати своє минуле, особистостей, що доклали зусиль для розвитку та кращого майбутнього наступних поколінь.

«Коли Іштван Добо у 1552 році звертався до своїх громадян він не робив розподіл по національностям на угорців, українців чи русинів. Він боровся за усіх жителів цього регіону проти турецької навали, захищав християнські цінності. Це йому вдалося, тому нам, його нащадкам, гріх не відзначати таку історичну особистість!», – додала пані Ільдіко.

До присутніх звернувся й Аттіла Корош, консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді наголосивши на важливості проведення таких культурно-розважальних заходів, адже пам’ять про героїчне минуле має залишатися в серцях кожного.

Іштван Черничко, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, підготував подарунок для представників Середнянської ОТГ – кілька екземплярів класичного історичного роману угорської літератури «Зірки Егера», в українському перекладі. Автором твору є письменник Гейза Гардоні, де головним героєм виступає Іштван Добо.

Заступник голови Середнянської ОТГ Роман Василиндра подякував організаторам за проведення такого фестивалю саме в їхньому населеному пункті та побажав усім насолодитися атмосферою свята.

Вже ввечері, охочі мали змогу подивитися кінострічку по мотивам історичного роману «Зірки Егера». До фільму зробили український переклад, тож з субтитрами його могли зрозуміти всі. Під час «Добо фесту» зі сцени присутніх розважали танцювальні та музичні колективи, а у численних палатках, розташованих на центральній площі смт, проводили різноманітні майстер-класи з виготовлення ляльок, виробів з бісеру.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах