114306
10:39 4.062021

Угорський дім імені Мігая Мункачі відкрили у серці Мукачева

Життя 7287

Мрію мати власний культурний центр у місті над Латорицею угорськомовна громада плекала вже давно. І ось нарешті це бажання здійснилося – в самому центрі міста, в чудовій будівлі австрійського модерну зараз знаходиться Угорський дім імені Мігая Мункачі.

На урочисте відкриття Угорського дому прибуло чимало гостей як із Закарпаття, так і з Угорщини – керівництво краю, представники угорських громадських організацій, члени дипломатичного корпусу Угорщини в Ужгороді та Берегові. Поважним гостем заходу став Гергель Гуляш, міністр керуючий адміністрацією прем’єр-міністра Угорщини.

Зауважимо, що фінансування проєкту створення Угорського дому імені Мігая Мункачі відбулося коштом угорського уряду, який у 2016-му започаткував програму із створення культурних центрів для угорських громад, що проживають поза межами Угорщини. Будівлю для Угорського дому придбали кілька років тому і розпочали масштабну реконструкцію. Завдяки зусиллям реставраторів вдалося зберегти всі автентичні елементи старої австро-угорської будівлі, тож зараз вона досягла ще кращого вигляду.

Вітальне слово отримав міський голова Мукачева Андрій Балога, який висловив свою радість від того, що стара будівля з давньою історією отримала нове життя: «Тут дотик культури зможуть відчути не лише мешканці нашого міста, а й гості. Також хочу додати, що Мукачево завжди готове до співпраці з національними меншинами, що й бажаю досягти на рівні уряду».

Гергель Гуляш, міністр керуючий адміністрацією прем’єр-міністра Угорщини теж звернувся до присутніх та зауважив, що створення Угорського дому в Мукачеві показує, що громада міста цінує та береже власні традиції. А уряд Угорщини, зі свого боку, намагається підтримати громади у таких їхніх прагненнях.

«Маю надію, що будівля старого австро-угорського банку, де зараз розмістили Угорський дім, виконуватиме всі функції, які не неї поклали – стане культурним центром не тільки для місцевої громади, а й для всього угорськомовного населення Закарпаття. Ця будівля стане перлиною Мукачева, якою пишатимуться жителі міста», – наголосив Гергель Гуляш.

Заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття Гейза Гулачі подякував за такий чудовий дарунок угорській громаді краю. Попри те, що угорська громада Мукачева не є багаточисельною вона теж прагне до життя та збереження цінностей своїх предків.

«Зараз ми отримали місце для проведення заходів та зібрань, місце, де можемо берегти та шанувати власну культуру. Це ще раз показує, що незважаючи на те, де б ми не знаходилися, можемо розраховувати на підтримку та допомогу. Сподіваюся і в майбутньому, завдяки спільній та злагодженій роботі угорської громади та угорськомовних громадських організацій цей Дім наповниться змістом та стане культурним центром не тільки Мукачева, а й Закарпаття загалом», – додав пан Гейза.

Цікаво, що в ході реконструкції вдалося відновити й унікальний банківський сейф якому понад 100 років. Всередині сховища збереглися старовинні шафи, де колись зберігали важливі цінні папери та інші коштовності. Також у будівлі облаштували простору актову залу із сучасною сценою, де й розміщені репродукції картин відомого живописця Мігая Мункачі.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах