162480
14:53 8.052024

В Ужгороді відзначили День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій

Життя 1380

Третій рік Дні пам’яті та примирення і перемоги над нацизмом уДругій світовій війні Україна відзначає в умовах повномасштабної військової агресії росії проти України. У 2023 році Верховна Рада законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановила 8 травня як День пам’яті та перемоги – єдину дату, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує памʼять загиблих у Другій світовій війні. Вихідний день відтепер також буде 8 травня, коли завершиться дія воєнного стану в Україні.

В обласному центрі Закарпаття урочистості з нагоди свята традиційно відбулися на Пагорбі Слави.

Квіти до Меморіалу загиблим воїнам на Сході і до могил українських Героїв поклали заступник голови ОВА Василь Іванчо, очільник обласної ради Роман Сарай, міський голова Богдан Андріїв, військовослужбовці, ветерани, їхні рідні та близькі, представники дипломатичних представництв і міжнародних делегацій.

Ведучий наголосив, що ідуть роки, але друга світова війна не забувається. Знову і знову озивається вона у свідомості поколінь, тривожить уяву, змушує замислюватися над трагедією народу.

Друга світова війна – глобальний військовий конфлікт в історії Землі та причина найбільших трагедій ХХ століття. У війні взяли участь 80 відсотків людства. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства: Голокост, Атомна зброя. Загальні втрати складають близько 85 мільйонів осіб.

Зараз перед Україною та цивілізованим світом нова загроза – рашизм. Українські захисники й захисниці дають гідну відсіч агресору, боронять свободу та суверенітет держави. Ціною власного життя відстоюють європейські й загальнолюдські цінності. Як і в Другій світовій війні, нацизм – цього разу російський – повинен програти й бути знищений. 

Хвилиною мовчання всі присутні вшанували пам’ять загиблих Героїв, а відтак поклали квіти на кожну могилу, що на Пагорбі Слави.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах